NavMenu

Šta donosi novi pravilnik za plaćanje doprinosa za porodična poljoprivredna gazdinstva u RS?

Izvor: RTRS Utorak, 26.04.2016. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Doprinosi za porodična poljoprivredna gazdinstva i razlike u obavezama komercijalnih i nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava bile su i tema predavanja koje je u Bijeljini organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Gradom Bijeljina. Predstavljen je i Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2016. godini.

U Republici Srpskoj, u registar poljoprivrednih gazdinstava, upisano je oko 34.000 gazdinstava od čega 5.500 komercijalnih, a doprinose redovno plaća samo 30%. Nadležni ističu da inspekcija nije kontrolisala primjenu zakona, jer se ovaj proces posmatra kao dio tranzicije, ali se pokušava uticati na svijest poljoprivrednika.

- Automatski se ne primjenjuje Zakon o doprinosima na osnovu razmjene podataka iz baze, nego moraju lično da odu u Poresku upravu i popune prijavu - rekao je Vladislav Trifković, načelnik Odjeljenja za poljoprivrednu politiku u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Zdravstveno osiguranje obaveza je svih registrovanih poljoprivrednika, dok penziono plaćaju samo komercijalna. Poljoprivrednici saglasni da uplata doprinosa za porodična gazdinstva ne smije biti sporna, te da su zbog zloupotreba svi na gubitku.


Komercijalna gazdinstva imaju veće obaveze, ali istovremeno mogu računati i na ozbiljnije podsticaje, jer je strateška politika resornog ministarstva veća podrška ozbiljnijoj robnoj proizvodnji. Pravilnik o podsticajima nije imao većih izmjena u odnosu na prošlu godinu

- Poljoprivrednici mogu da znaju koliki će im biti podsticaji, za pšenicu npr. 250 KM po hektaru plus gorivo - rekao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Procjenjuje se da u Semberiji ima oko 13.000 poljoprivrednih gazdinstava, a u APIF je prijavljeno njih 5.700. Obaveza im je da na početku svake godine prijave zasijane površine i izmjene u količini proizvedenog mesa i mlijeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.