NavMenu

U Brčkom osnovan prvi Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede u BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.04.2016. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
U aprilu ove godine osnovan je prvi Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) u Brčkom. Ovo je ujedno i prvi Institut za unapređenje poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, prenosi portal "Info Brčko"

Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede prepoznao je probleme sa kojima je suočen poljoprivredno-prehrambeni sektor u našoj zemlji. Primarni nedostatak je nedovoljna iskorištenost obradivog zemljišta na tlu Bosne i Hercegovine koji dovodi do zavisnosti sektora proizvodnje od uvoza sirovina. Bosna i Hercegovina raspolaže sa 1.000.000 hektara oraničnih površina od čega su čak polovina ugar i neobrađene oranice, dok je 500.000 hektara obrađenih površina zasijano žitaricama i industrijskim biljem.

Postojeća monokultura u proizvodnji žitarica dovodi do pojave bolesti i štetočina, što dalje dovodi do smanjena prinosa i narušavanja kvaliteta zemljišta.

- Cilj Instituta jeste podizanje svijesti poljoprivrednika i kompanija o značaju poboljšanja kvaliteta zemljišta koji direktno utiče na unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje. Tek kada shvatimo da povećanje obradive površine adekvatnog plodoreda stvara potencijal za poljoprivrednu proizvodnju i iskorištenje postojećih resursa u BiH, mi ćemo uspjeti i da obezbjedimo sirovinsku osnovu u sopstvenoj zemlji za domaće kompanije i proizvodnju hrane od domaće sirovine - rekla je direktor Instituta, Azelea Suljkanović.


Jedini Institut za unapređenje poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u BiH u svoje ciljeve uvrštava informisanje javnosti o stanju zemljišta i agrara u zemlji kao i pružanje saradnje kompanijama u pogledu zajedničkog stvaranja sirovinske baze u BiH i stvaranja konkurentske prednosti kroz kvalitet proizvoda, prenosi portal Infobrcko.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.