NavMenu

Općina Kakanj uređuje kulturnu baštinu i uvrštava u turističku ponudu

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 25.04.2016. 08:50
Komentari
Podeli
Kakanj (Foto: Kakanj.com.ba)Kakanj
Općina Kakanj je izuzetno bogata spomenicima kulture koji potječu iz različitih perioda, te će se radi njihove što bolje prezentacije i uvrštavanja u turističku ponudu općine pristupiti i njihovom uređenju i prezentaciji, najavila je u razgovoru za Fenu muzejska pedagoginja Amina Kovač.

Kako navodi Kovač, uposlenici najmlađeg muzeja u Bosni i Hercegovini, Muzeja Kaknja, koji djeluje u sklopu JU Kulturno-sportskog centra Kakanj, pokrenuli su ovog mjeseca aktivnosti na uređenju vidikovca i nekropole stećaka na Ivničko-zagradskoj gradini, lokalitetu koji datira još iz perioda prethistorije.

- U sklopu akcije čišćenja i uređenja lokaliteta uređena je pješačka staza i prilazi, izvršeno je čišćenje otpada, ofarbane su klupe, postavljena je sigurnosna ograda i znakovi, te označavanje prostora nekropole na kojoj se nalazi pet nadgrobnih spomenika - kazala je ona.

Aktivnosti na zaštiti i promociji kulturno-historijskih spomenika općine Kakanj nastavljene su obilascima najznačajnijih spomenika kulture koji se nalaze na prostoru ove općine i to Kula hadži Mehmed-bega, zgrada poznata kao "Turski sud" u Ribnici, Glavica u Bilješevu, prethistorijsko neolitsko naselje Obre II, džamija u Kraljevoj Sutjesci, franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci sa vladarskim dvorima iz 14. i 15. stoljeća, Sultanov konak, nekropola stećaka u Nažbilju, te kuća Ive Duspera, Kraljeva Sutjeska.

U toku ovih obilazaka konstatirano je postojeće stanje objekata i lokalitet,a te su preliminarno dogovorene različite aktivnosti na zaštiti onih najugroženijih kao što je Turski sud u Ribnici koji je nacionalni spomenik BiH od 2012. godine.


- Općina Kakanj je izuzetno bogata spomenicima kulture koji potječu iz različitih perioda, te će se radi njihove što bolje prezentacije i uvrštavanja u turističku ponudu općine pristupiti i njihovom uređenju i prezentaciji, a naredni korak je uređenje prostora nekropole Nažbilj, koja broji oko 50 nadgrobnih spomenika iz srednjeg vijeka. Ovim aktivnostima Muzeja Kaknja prekinuta je dugogodišnja nebriga o našoj baštini, a neki od ovih lokliteta postali su veoma atraktivni kako lokalnom stanovništu, tako i drugim posjetiocima općine Kakanj - kazala je za Fenu muzejska pedagoginja Amina Kovač.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.