Izvor: Nezavisne novine | Subota, 23.04.2016.| 12:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Parlament FBiH prihvatio "pretpostavljeni pristanak" za doniranje organa

(Foto: nimon/shutterstock.com)
Uspostavljanje registra nedarivalaca organa u FBiH proces je koji bi trebalo da traje narednih pet godina i prvi je korak u implementaciji izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH koje je prihvatio Dom naroda Parlamenta FBiH.

Novi zakon bi trebalo da ostavlja mogućnost svima da se, ako ne žele biti donori, izjasne o tome u ambulantama porodične medicine, dok se na sve koji to ne učine primjenjuje "pretpostavljeni pristanak".

To znači da oni koji za života ne iznesu svoj stav i na taj način se ne nađu u registru nedarivalaca, potencijalni su donori nakon smrti, jer je amandmanskim djelovanjem ipak ostavljena mogućnost da se konsultuju članovi porodice.

Pacijenti i humanisti ovo rješenje smatraju olakšanjem za sve koji do sada nisu imali dovoljno znanja i stav o donorstvu kao načinu da se nekome spasi ili unaprijedi život.

Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC Tuzla i koordinator Tima za transplantaciju jetre u BiH, istakao je da ovaj zakon olakšava svima i u svakom smislu, odnosno svim građanima, pacijentima, porodici, humanistima, ljekarima…

- Sigurno je da može značajno podići svijest o važnosti donorstva i pomoći mnogima koji čekaju na organ, kako bi unaprijedili kvalitet svog života, a ja želim i spreman sam pomoći koliko mogu da se isti model promovira i inicira i u RS, kako bi svi imali ista prava na liječenje i pri donorstvu, odnosno transplantaciji - rekao je Rifatbegović za "Nezavisne".

Ovo je i takozvani španski model donorstva, koji su kao jedan od najhumanijih i najuspješnijih u svijetu usvojile i zemlje u okruženju, a FBiH će očito biti prva u našoj zemlji koja će ga primjeniti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.