NavMenu

Uskoro dozvola za izvoz mesa na tržište EU?

Izvor: Klix Nedjelja, 24.04.2016. 16:02
Komentari
Podeli
(Foto: HLPhoto/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je ispunila većinu uslova iz Akcionog plana koje je odobrio Inspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize (FVO), kako bi nesmetano mogli izvoziti meso i mesne prerađevine na tržište Evropske unije.

Akcioni plan za ispunjavanje uslova za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja iz BiH u zemlje EU usvojen je 2012. godine. Sve predložene mjere Kancelarije za veterinarstvo BiH su ocijenjene kao zadovoljavajuće, što su potvrdili inspektori za zdravlje hrane Evropske komisije.

- Većina mjera je realizovana što uključuje izradu podzakonskih propisa i vodiča, izradu odgovarajućih lista provjere, razvoj i upotrebu laboratorijskih metoda, uvođenje procedura u svrhu osiguranja slijedivosti i itd. Određene mjere iz Akcionog plana zahtjevaju duže vrijeme za realizaciju, što se odnosi prije svega na pripremu i implementaciju plana kontrole salmonele, te odobravanje FVO-a, a što je jedan od preduslova za izvoz konzumnih jaja - istakao je za Klix.ba Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ipak, najbitniji segment u svrhu odobravanja izvoza u Evropsku uniju ove grupe proizvoda (meso peradi, proizvodi od mesa peradi i konzumnih jaja), predstavlja uspostavljanje efikasnog sistema službenih kontrola kroz izmjenu zakonodavstva (zakon o hrani i zakon o veterinarstvu). Usvajanjem ovog zakonodavstva i njegovim provođenjem omogućit će se verifikacija svih mjera iz Akcionog plana i tada bi se mogla planirati nova revizijska misija FVO-a u Bosni i Hercegovini kako bi se provjerila ispunjenost svih uslova za izvoz.

- Ispunjavanje uslova za izvoz mesa i mesnih prerađevina u zemlje EU je postavljen kao prioritetan u radu Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine, odnosno Kancelarije za veterinarstvo BiH, kao i nadležnih organa u entitetima - zaključuje Kalaba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.