NavMenu

Pada uvoz zlata u BiH - Iscrpljene porodične riznice smanjile i vrtoglavi izvoz

Izvor: Glas Srpske Petak, 22.04.2016. 09:33
Komentari
Podeli
Slabljenje kupovne moći stanovništva i pad tražnje doveli su do pada uvoza zlata u BiH, a u isto vrijeme je smanjen i izvoz ovog plemenitog metala, jer su se porodične riznice prilično ispraznile.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je lani uvoz svih vrsta draguljarskih i predmeta od plemenitih metala, u koje spadaju i otpaci i lomljeni plemeniti metali, iznosio 5 mil KM. Ova roba je u BiH najčešće stizala iz Turske, Italije i Slovenije.

Pad tražnje luksuznog nakita doveo je do pada uvoza koji je 2014. godine bio težak 6,4 mil KM, a tada smo najviše ovog nakita uvezli iz Slovenije, Austrije, Italije i Turske.

Otkupljivači zlata u BiH zgrnuli su u prethodnim godinama pozamašne svote novca jer je stanovništvo od izbijanja globalne ekonomske krize 2008. godine masovno prodavalo zlato kako bi zakrpilo rupe u kućnim budžetima. Zalihe su izgleda u najvećoj mjeri iscrpljene pa su se i predviđanja analitičara, koji su smatrali da će vrtoglavi rast izvoza plemenitih metala biti zaustavljen, obistinile.

Iz BiH je lani izvezen draguljarski i zlatarski nakit vrijedan 9,4 mil KM, dok je godinu ranije vrijednost izvoza bila 12,6 mil KM.

- Najviše lomljenih plemenitih metala lani je izvezeno u Italiju i Njemačku - kažu iz UIO BiH.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže da je izvoz zlata doživio najveću ekspanziju 2014.

- Stanovništvo je tada zahvatila najveća finansijska kriza pa su mahom prodavali "kućno" zlato što je i znatno uvećalo izvoz - kaže Duduković i naglašava da je prošlogodišnji pad izvoza direktna posljedica smanjenih zaliha zlata, koje je gotovo u potpunosti već rasprodato.


Duduković smatra da je na pad uvoza uticala niska kupovna moć stanovništva i očekuje da će se sličan trend nastaviti.

- Kupovna moć se nije mnogo izmijenila ove godine, a ne može se očekivati ni neka nova izvozna ekspanzija uz postojeće zalihe - rekao je Duduković.

Za gram zlata u RS potrebno je izdvojiti od 70 do 100 KM, dok se otkupna cijena u većini zlatara kreće od 30 KM pa naviše po gramu.

Zlatne rezerve na Balkanu (u tonama)

112,2 - Grčka

40 - Bugarska

16,1 - Srbija

6,8 - Makedonija

3,2 - Slovenija

3 - BiH


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.