NavMenu

"Luka" Šamac ponovo radi nakon četiri godine

Izvor: RTRS Petak, 22.04.2016. 12:19
Komentari
Podeli
(Foto: unis.rs.ba)
Јedina luka na Savi u Republici Srpskoj, "Luka" Šamac, ponovo je počela da radi. Nakon četiri godine od posljednjeg pretovara, juče je u luku uplovio teretni brod, a devet radnika se vratilo na posao.

Zahvaljujući povoljnom vodostaju, u luci je pretovareno 2.000 tona metalnih traka za poslovnog partnera iz Dervente. Na posao se vratilo devet radnika, a planiranom sanacijom željezničkog kolosijeka i otvaranjem maloprodaje biće zaposleno još 15 .

- Neophodno je da se prvo uradi sanacija željezničkog kolosijeka koji je oštećen od poplave u dužini od 600 metara, da bi kombinovali riječni i željeznički saobraćaj. To je put kojim ova luka može da ozdravi - istakao je Zoran Sikimić, direktor "Luke" Šamac.

Predsjednik Skupštine Šamca Predrag Marinković kaže da je optimistično što je "Luka" sada obnovila rad, što je od strateškog značaja za opštinu i Republiku Srpsku.

- Razgovarali smo kako mogu lokalna zajednica, Ministarstvo i Vlada da pomognu u pokretanju Luke da radi većim kapacitetima - kaže Marinković.

On dodaje da su predstavnici Opštine Šamac razgovarali sa ministrom Neđom Trninićem i o radnicima "Luke", kojima je ostalo neisplaćeno oko 20 ličnih dohodataka, kao i javni dug prema poreskoj upravi, budžetu i drugo.

- Želimo da pokušamo dogovoriti reprogram kao vid podrške boljem zapošljavanju - rekao je Marinković i dodao da postoji šansa da u maju broj zaposlenih u "Luci" bude, sa trenutnih 10, povećan na 25.


Vlada Republike Srpske, kroz određene olakšice, pomoći će revitalizaciju ovog robno-transportnog centra, budući da je obnavljanje riječnog saobraćaja jedno od važnih strateških planova razvoja Srpske.

- Vlada Srpske može pomoći u početku oko saniranja ili reprograma obaveza "Luke" prema budžetu, poreskoj upravi i sličnim pitanjima. Svojim kontaktima i propisima Vlada Republike Srpske će omogućiti da "Luka" lakše i bolje posluje i da ima bolji ambijent nego ranije - rekao je ministar Trninić.

Sa predstavnicima "Željeznica Srpske" razgovarano je i o obnavljanju željezničkog kolosijeka prema "Luci", što bi značilo i povećanje sadašnjeg obima teretnog saobraćaja kroz stanicu Šamac.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.