NavMenu

Britanski naučnici objavili nevjerovatnu tvrdnju o raku

Izvor: B92 Četvrtak, 21.04.2016. 15:05
Komentari
Podeli
(Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)
Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru u Velikoj Britaniji su objavili da je rak moderna vještačka bolest nakon proučavanja mumija, fosila i klasične literature.

Prema njihovim riječima, rak je bolest koja je nastala tek u moderno vrijeme, a tumori su sve donedavno bili veoma rijetki, dok nije bilo zagađenja i loše ishrane.

Istraživači su proučavanjem egipatskih mumija ustanovili da na njima nije bilo znakova raka s izuzetkom jednog izolovanog slučaja. Komadići tkiva sa stotinu egipatskih mumija su rehidrirani i ispitivani mikroskopom. Naučnici su pronašli samo jedan slučaj raka među ispitivanim mumijama.

Neki istraživači su u prošlosti tvrdili da drevni Egipćani nisu živjeli dovoljno dugo da se kod njih razvije rak. Da bi odbacili taj argument, naučnici su istakli da je u to vrijeme bilo bolesti povezanih sa starenjem kao što su zadebljanje arterija i krte kosti.

Čak je i proučavanjem neandertalskih kostiju ustanovljen samo jedan mogući primjer raka.

Dokaza o postojanju raka u drevnim egipatskim tekstovima nema. Javljaju se samo lepra i varikozne vene. Smatra se da su stari Grci prvi definisali rak kao specifičnu bolest i da su prvi počeli da razlikuju benigne i maligne tumore.


Tek u 17. vijeku se pojavljuju prvi tekstovi o operacijama raka dojke i ostalih oblika rakova. Međutim, prvi nepobitni izvještaji u naučnoj literaturi o tumorima su se pojavili tek u proteklih 200 godina. Rak nosa se pojavio 1761. godine kod korisnika burmuta. Rak testisa se pojavio 1775. godine kod odžačara.

Vodeći istraživač nove studije, Majkl Cimerman, rekao je da bi trebalo da bude mnoštvo dokaza o oboljelima od raka u drevnim društvima jer njihova medicina nije bila dovoljno razvijena i efikasna.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.