Izvor: eKapija | Srijeda, 20.04.2016.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro lista 100 projekata za investiranje u energetiku u BiH - Banka KfW osigurala 300 mil EUR

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se juče sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KfW, direktorom Ureda KfW u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosenom i projektnom koordinatoricom za energiju Jasminom Salihagić.

Ministar Džindić predstavnike je Njemačke razvojne banke KfW upoznao kako će u narednom razdoblju biti sačinjena lista od 100 projekata gdje će ujedno biti definirani prioritetni projekti, kako za Federaciju, tako i za cijelu BiH, a ista će biti dostupna javnosti na sajtu Vlade Federacije BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Direktor Njemačke razvojne banke KfW Schmidt-Rosen predstavio je ministru Džindiću tekuće, ali i planirane aktivnosti ove banke u BiH za koje je osigurano 300 mil EUR. Aktivnosti se posebice temelje na promociji obnovljive energije i energetske efikasnosti, te o projektima u suradnji sa tri elektroprivrede u BiH.

Tako je na sastanku bilo riječi i o kapitalnim projektima - izgradnji vjetroparkova "Podveležje" i "Mesihovina", te o realiziranju projekta izgradnje HE "Janjići" i HE "Kovanići". Nadalje je bilo riječi i o izgradnji CHE "Vrilo" što je ujedno i najveći projekat vrijedan 100 mil EUR. Nova je Uprava "Elektroprivrede HZ HB", naglasio je direktor Schmidt-Rosen, obećala nastavak navedenog projekta i uspješnu suradnju.

Također, na sastanku je bilo riječi i o iskustvima kada je u pitanju energetski sektor u Njemačkoj i šta bi se od toga moglo iskoristiti u BiH, posebice vezano za trenutna događanja na tržištu električne energije. Što se tiče Zakona o energetskoj efikasnosti, Džindić je izrazio nadu kako će zakon uskoro biti usvojen, a što je u skladu sa implementiranjem obveza iz 3. Energetskog paketa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.