Izvor: Indikator | Utorak, 19.04.2016.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Deficit Fonda PIO u Federaciji 170 mil KM - Od sutra blokada računa dužnika

(Foto: I.Vukša)
Neuplaćivanje doprinosa Zavodu za penziono i invalidsko osiguranje Federacije BiH, glavni je razlog za stalno kašnjenje penzija. Među najvećim dužnicima su firme u državnom vlasništvu, čija dugovanja samo u jednom kantonu iznose više od 70 mil KM.

Dug je spisak dužnika za penziono i invalidsko osiguranje u Federaciji BiH. Među njima su "Željeznice FBiH" 120 mil KM, Rudnici "Kreka", "Zenica", "Kakanj" i "Breza" 170 mil KM, GRAS Sarajevo 60 mil KM, "Agrokomerc" 35 mil KM.

I mnogobrojni zdravstveni radnici iz Mostara su bez uplaćenog radnog staža. Samo Sveučilišna bolnica u Mostaru duguje 30 mil KM.

Bez mehanizma naplate dugovanja, krug se zatvara. Najviše ispaštaju penzioneri. Neizmirene obaveze poreskih dužnika svakog mjeseca uzrokuju kašnjenje penzija i po 15 dana.

Podsjećamo, Porezna uprava Federacije nedavno je objavila podatke prema kojima državne firme duguju više od milijardu maraka poreza. Od 20. aprila najavljuju blokade računa. Ovakav potez u federalnom Zavodu PIO ocjenjuju pozitivim, jer pomaka nije bilo godinama.

- U posljednjih devet mjeseci "Željeznice FBiH" su platile manje od 100.000 za pojedinačne uplate, i Rudnik "Kakanj" 13-15.000. Ostali nisu ni marke, dakle nemaju više sredstava ni za pojedinačno penzionisanje - pojasnio je Zijad Krnjić, direktor FZ MIO/PIO.

Deficit Fonda PIO dostigao je 170 mil KM, a isplata penzija postala je upitna. Ukoliko se uskoro ne prikupe sredstva od dužnika, jedino rješenje bit će kreditno zaduženje. Kod koga će se PIO zadužiti i po kojoj kamatnoj stopi još se ne zna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.