Izvor: Fena | Srijeda, 05.12.2007.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bihać: Biotehnički fakultet pokrenuo projekat razvoja sistema osiguranja kvaliteta hrane

(Foto: b)

Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću pokrenuo je projekt razvoja sistema osiguranja kvaliteta hrane na području USK-a, koji bi garantirao visok nivo zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača vezano za hranu.

Na području Kantona postoje četiri institucije koje se bave problematikom kontrole hrane, međutim, između njih ne postoji koordinacija, isprepletene su nadležnosti, duplira se ista oprema, a evidentan je i nedostatak ključne opreme za dijagnostiku i drugo.

Stoga je ovaj projekt i pokrenut da bi se otklonili ovi problemi, a planira se i implementacija razvijenog modela u cijeloj državi. Projekt bi se trebao realizirati u narednih 20 mjeseci i to kroz tri faze, a finansijski je podržan od Međunarodnog foruma Bosna u iznosu od 24.000 KM, dok će se dodatno potrebne 4.000 maraka osigurati iz kantonalnog budžeta.

Realizacijom projekta uvešće se međunarodni standardi upravljanja kvalitetom hrane u laboratorijama te će se utvrditi jedinstvena načela i mjerodavnosti, uz primjenu snažnije naučne osnove i djelotvornije organizacijske strukture o pitanju zdravstvene ispravnosti i kvaliteta hrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.