NavMenu

Kompanijama u FBiH dat rok do 20. aprila da izmire poreske obaveze

Izvor: Capital Subota, 16.04.2016. 10:02
Komentari
Podeli

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Kompanijama koje do 20. aprila ne izmire obaveze prema Poreskoj upravi Federacije BiH ili koje ne zaključe sporazum o otplati duga na rate biće blokirani računi, poručio je vršilac dužnosti direktora Poreske uprave FBiH Šerif Isović.

Najveći dužnici su "Željeznice FBiH" sa gotovo 200 mil KM, GRAS sa više od 116 mil KM, te Rudnici "Kreka" Tuzla sa 110 mil KM.

Isović je istakao da će Poreska uprava 20. aprila definitivno blokirati račune javnim dužnicima, naglasivši da je pet mjeseci čekala da to bude riješeno i da više ne želi čekati i preuzimati odgovornost na sebe.

Poreska uprava FBiH predložila je i određena zakonska rješenja jer se jedino na taj način mogu regulisati procesi otplate duga.

Jedna od opcija je i da kompanije, koje su u mogućnosti, u zavisnosti od dugovanja, potpišu sporazum sa Poreskom upravom o otplati duga na 36 ili 60 rata, s tim da je kamatna stopa u tom slučaju 14,6%, što opet ne ide na ruku kompanijama koje mnogo duguju.

- Dali smo konkretne prijedloge, ali nije isplativo sa svima potpisivati takve sporazume, jer je onda kompanijama koje imaju velika dugovanja prema Poreskoj upravi bolje zadužiti se kod komercijalnih banaka i imati možda upola manju kamatnu stopu - rekao je Isović za portal "Klix".

Iako je prije pet mjeseci sačinjen spisak najvećih dužnika i predloženo zakonsko rješenje, do danas ništa konkretno nije urađeno.

Blokiranje računa određenim javnim preduzećima negativno će se odraziti na njihovo poslovanje, zbog čega je upitan njihov rad uopšte.

Ni menadžmenti javnih kompanija nisu uradili nikakve konkretne poteze, kako bi izbjegli najgori scenario, a to je potpuno blokiranje računa koje će se definitivno i dogoditi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.