NavMenu

ALDI analiza potrebnih sredstava za strukturnu reformu socijalnog sektora

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.12.2007. 14:20
Komentari
Podeli

Postojanje volje političkih lidera za uključivanjem u rješavanje socijalnih problema presudna za radikalno smanjenje siromaštva u Bosni i Hercegovini jedan je zaključaka posljednjeg istraživanja ALDI u.g. Bosna i Hercegovina može u roku od godine dana uspostaviti i provesti politike koje mogu obezbjediti visok nivo socijalne zaštite svih stanovnika u zemlji. Jedina barijera njihovom provođenju jeste nezainteresovanost politčkih lidera za socijalni položaj stanovnika i njihova snažna podrška politici da javne prihode usmjeravaju u administrativnu potrošnju u odnosu na potrošnju na socio razvoj.

Nedavno predloženi nacrti budžeta entiteta za 2008. godinu jasno pokazuju da vlasti Bosne i Hercegovine imaju sredstva sa kojima mogu iskorijeniti ekstremno siromaštvo, ukoliko bi smanjivanje siromaštva bio njihov prioritet. Vladama premijera Brankovića i Dodika u 2008. godini stoji na raspolaganju 1,008 milijardi KM budžetskih sredstava više u odnosu na predizbornu 2006. godinu, što ukazuje da vlasti mogu napraviti radikalni zaokret borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, ali da umjesto toga nastavljaju biti dio problema odgađajući provođenje strukturne reforme socijalnog sektora.

Dokazi koji podupiru ovu tvrdnju prezentirani su u najnovijem istraživanju koje je proveo ALDI u.g. sa ciljem utvrđivanja mogućnosti javne administracije da provedu socijalne reforme koje bi u skladu sa zahtjevima iz Građanske platforme umogućile iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva, modernizaciju sistema socijalne zaštite, i obezbjeđenje adekvatne zaštite svih starijih lica u Bosni i Hercegovini koji su trenutno isključeni iz entitetskih sistema penzionog osiguranja.

Prema rezultatima istraživanja trenutno u Bosni i Hercegovini ima 1,61 milion stalnih ili povremenih korisnika sistema socijalne sigurnosti, koji uključuje penzionere, korisnike socijalne zaštite, invalide i nezaposlena lica. Međutim sistem socijalne sigurnosti ovim licima nije u stanju pružiti adekvatnu socijalnu zaštitu obzirom da od ovog broja više od 500.000 korisnika ne prima socijalnu zaštitu u novcu vec samo u pravima. Pored toga što, iako imaju ustavna prava, pola miliona ljudi nema nikakvu pomoć države, većini postojećih korisnika sistem ne osigurava sredstva neophodna za zadovoljavanje minimalnih životnih potreba čime ih direktno primorava na život u siromaštvu.

Opravdanje za totalnu nebrigu o socijalno ugroženim vlasti pronalaze u visokoj potrošnji na socijalni sektoru u odnosu na regionalne prosjeke i nepostojanju dodatnih izvora sredstava za finansiranje sve većih potreba socijalnog sektora, u čiju netačnost jasno ukazuje istraživanje ALDI-ja. Naime tvrdnja da je potrošna na socijalni sektor u Bosni i Hercegovini izuzetno visoka u odnosu na regionalne i Evropske prosjeke je netačna jer su ukupna izdvajanja na nezaposlenost, penzije, invalidnost, stanovanje i ostale vidove socijalne zaštite u 2006. godini iznosila oko 2,57 milijardi KM, što je za oko 761,6 miliona KM manji iznos u odnosu na Evropski prosjek posmatrajući u odnosu na BDP.

Ukupna javna potrošnja u Bosni i Hercegovini u 2006. godini, u odnosu na BDP bila približno jednaka Evropskom prosjeku, što je kontra argument tvrdnji da je u Bosni i Hercegovini javna potrošnja daleko iznad regionalnih prosjeka. Obzirom da je visina javne potrošnje u Bosni i Hercegovini priblizna regionalnom prosjeku, a potrošnja na socijalni sektor značajno manja, postavlja se logično pitanje gdje su potrošene pare koje su trebale biti usmjerene za povećanje socijalne sigurnosti građana. Rezultati istraživanja su jasno pokazali ono što civilno društvo i mediji godinama na nebrojenim primjerima pokazuju: U Bosni i Hercegovini sredstva koja bi trebala biti usmjerena na socio-ekonomski razvoj domaće vlasti su preusmjerile za finansiranje vlastitih administrativnih troškova. Naime prema rezultatima istraživanja Bosna i Hercegovina, posmatrajući u odnosu na BDP, na generalne javne službe, odbranu i javni red i sigurnost troši oko 1,82 milijarde KM više sredstava u odnosu na regionalni prosjekt. Ovaj podatak posebno zabrinjava jer vladin aparat ne uskraćuje sredstva samo za finansiranje sistema socijalne sigurnosti već i za ekonomske funkcije, obrazovanje, stanogradnju i zajednicu, zaštitu okoline, kulturu i sport i obrazovanje.

Drugo opravdanje za nepoduzimanje bilo kakvih ozbiljnih koraka na provođenju strukturne reforme sistema socijalne sigurnosti u vidu nepostojanja dodatnih sredstava za finansiranje troškova takve reforme takođe je daleko od istine. U istraživanju ALDI pokazuje da se će do 2010. godine javni prihodi u Bosni i Hercegovini biti povećani za oko 2,7 milijarde KM i ukoliko se hitno ne poduzmu aktivnosti na provođenju socijalne reforme, postoji opasnost da vlasti svo ovo povećanje usmjere na finansiranje administrativnih troškova i politika koje produbljuju socijalne razlike u zemlji. Iz tog razloga u istraživanju su prikazane su četri modela reforme socijalnog sektora koji mogu obezbijediti moderan sistem socijalne sigurnosti stanovnika Bosni i Hercegovine u skladu sa savremenom Evropskom praksom, koji su u mogućnosti garantovati socijalni minimum i socijalnu stabilnost neophodnu za bezbolno provođenje strukturnih reformi.

Cijeloukupni izvještaj: ISPUNJAVANJE ZAHTJEVA IZ GRAĐANSKE PLATFORME: Da li će 2009. godina biti prekretnica u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti? možete pogledati na stranici www.aldi.ba/dokumenti .

ALDI / eKapija

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.