NavMenu

Novembar na SASE: Rekordan ovogodišnji pad vrijednosti indeksa

Izvor: Investitor Ponedjeljak, 03.12.2007. 12:57
Komentari
Podeli

Za investitore na Sarajevskoj berzi (SASE) novembar je donio najveći pad indeksa na mjesečnioom nivou u ovoj godini. Vrijednosti oba indeksa, kako indeksa investicijskih fondova BIFX, tako i indeksa SASX-10, koji sačinjava 10 najlikvidnijih dionica, zabilježila su snažan pad.

BIFX je tokom novembra pao za 14,45 posto, dok je pad kod SASX-10 pad bio tek nešto manji, 12,85 posto. Radi se o ubjedljivo najvećem mjesečnom padu indeksana SASE od početka ove godine, a negativan trend tako je nastavljen već četvrti mjesec zaredom.

Ubjedljivo najveći gubitnik među fondovima je IF Crobih, čija je cijena dionica na SASE tokom novembra pala čak za 24,4 posto. Slijede dionice Prevent Investa sa padom od 19,58 posto te MI Group sa 18,59 posto.

U "slobodnom padu" najbolje su prošli dioničari Prof plusa, kod kojih je mjesečni gubitak vrijednosti iznosio 5,76 posto, te dioničari Herbosa kod kojeg je pad iznosio 6,25 posto i fonda Naprijed čije su dionice izgubile 8,23 posto od svoje tržišne vrijednosti koju su imale na kraju oktobra. Dionice svih ostalih fondova u novembru su zabilježile pad veći od 10 posto.

Snažan pad u novembru nije mimoišao ni najpopularnije dionice na SASE, poput Bosnalijeka, Energoinvesta, BH Telecoma i Hidrogradnje. Najveći gubitak pretrpjele su dionice Energoinvesta kod kojih je pad iznosio 19,55 posto, Bosnalijeka sa padom od 19,01 posto kao i dionica Hidrogradnje sa padom od 18,61 posto. I kod ove tri dionice radi se o najvećem mjesečnom padu od početka godine.

Nešto manji gubitak vrijednost zabilježen je kod dionica BH Telecoma, 7,41 posto, Elektroprivrede BiH sa 8,74 posto te Elektroprivrede HZHB sa padom od 9,42 posto.

Nakon novembarskog pada znatno se smanjio i rezultat koji su ove dionice postigle od početka godine. Nakon jedanaest mjeseci cijena dionica fondova i dalje je veća nego što je bila na početku godine, što je svakako utješno za dugoročne invertitore koji su u ove dionice ulagali krajem prošle i početkom ove godine.

Najbolji rezultat zabilježen je kod IF-a Herbos, čija je cijena na kraju novembra bila ipak za 48,2 posto posto veća nego što je bila na kraju prošle godine, a slijedi Crobih sa rastom od 47,2 posto od početka godine.

Izuzetak su samo dionice Eurofonda, koji je jedini od jedanaest fondova na SASE zabilježio minus, jer je cijena dionica ovog fonda na kraju novembra bila za 8,3 posto niža od cijene na početku godine. Preostali fondovi su u odnosu na početak godine i dalje u plusu i to u rasponu od 14,8 posto pa do 34 posto.

U slučaju Hidrogradnje i Elektroprivrede BiH, negativni trend koji na SASE praktično traje od aprila, "pojeo" je rast ostvaren u prva tri mjeseca ove godine pa je tako na kraju novembra. Tržišna cijena dionice Hidrogradnje bila za 2,2 posto manja nego na početku godine, dok je u slučaju Elektroprivrede BiH taj pad iznosio jedan posto.

Bez obzira na negativan trend, kada je riječ o saldu od početka godine, dionice Bosnalijeka, Energoinvesta i BH Telecoma još se "dobro drže" jer je njihova cijena još uvijek veća nego što je bila na početku godine. U slučaju Bosnalijeka taj rast iznosi 56,5 posto, Energoinvesta 36,9 posto a kod BH Telecoma 31,7 posto.

Ista računica vrijedi i za indekse. Vrijednost indeksa SASX-10 na kraju novembra još je uvijek bila veća za 13,8 posto nego na kraju prošle godine, dok je kod BIFX-a taj rast još veći, 30,1 posto.

Naravno sve ove kalkulacije malo znače onima, pogotovo novopečenim malim investitorima na SASE, koji su ponešeni euforijom na berzi u prvom tromjesečju ove godine dionice kupovali u trenutku kada je njihova cijena bila na vrhuncu. Za njih računica je nešto drukčija i svodi se samo na pitanje koliko su izgubili, utoliko prije ako su nakon početne euforije podlijegli panici te podjednako brzopleto kako su ulagali, tako i prodavali dionice.

Iako su tokom novembra padale i cijene gotovo svih dionica i indeksi, ostvareni promet zabilježio je rast od 21 posto u odnosu na oktobar, dosegnuvši 60,3 miliona maraka, što je deset miliona više nego u oktobru.

Nažalost, zasluga za ovaj rast manjim je dijelom rezultat probuđenog interesa investitora što bi istovremeno unijelo i dozu optimizma, već je prije svega rezultat nekolicine krupnih jednokratnih transakcija, poput posla sa dionicama Finvesta vrijednog 5,7 miliona maraka ili transakcije dionicama ABS banke vrijednog 2,5 miliona maraka.

Izuzmu li se iz novembarskog zbira ove krupne transakcije, dolazi se do zaključka da je nivo ostvarenog prometa i dalje na nivou prosjeka nekoliko poslednjih mjeseci, što također znači da investitori i dalje oklijevaju. Prodaje, dakle, samo onai koji moraju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.