NavMenu

Do Trebevića za 8 minuta - Nova žičara imaće 40 kabina, predviđena i obnova restorana "Vidikovac"

Izvor: Dnevni avaz Četvrtak, 14.04.2016. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Jaroslav Moravcik/shutterstock.com)
Do aprila naredne godine Sarajevo će ponovo imati Trebevićku žičaru. Ta veza ponovo će kao nekada spajati centar grada s jednim od najljepših izletišta nadomak centra i olimpijskom planinom Trebević. Kazao je to jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" dogradonačelnik Abdulah Skaka.

Glavni projekt Prema njegovim riječima, do 11. maja trebalo bi biti završeno rušenje dolazne stanice u blizini devastiranog restorana "Vidikovac". Naredni korak biće izrada izvedbenih projekata za obje stanice. Već postoje idejna rješenja za stanice koje je uradio poznati arhitekta Mufid Garibija.

- U međuvremenu će uslijediti i rušenje donje stanice na Hrvatinu. Na međunarodnom tenderu dvije firme zadovoljile su pretkvalifikacijske uvjete. U narednom periodu slijedi druga faza kvalifikacija, nakon čega će zvanično biti odabran izvođač radova odnosno isporučilac robe i montaže. Nakon toga pristupit će se izradi glavnog projekta, kojim će biti tačno definiran broj stubova, kabina... - pojašnjava Skaka.

Trenutna procjena je da će žičara imati 12 stubova i 40 kabina te da će vrijeme vožnje od grada do Trebevića trajati oko osam minuta. Žičara će biti izgrađena na staroj trasi. Za sedam mjeseci počet će i postavljanje stubova na dužini od 2.200 metara.


- Investitor žičare je Grad. Imamo donaciju koja je čekala da Grad dobije pravo na izgradnju žičare. Osigurali smo 3,5 mil KM iz vlastitog budžeta, što je uz 7 mil KM donacije ukupno 10,5 mil KM. Potrebno nam je još 1,5 mil KM za završetak ovog projekta - dodao je Skaka.

Obnova restorana "Vidikovac"

- Gradska administracija ulaže dosta truda da se obnovi i restoran "Vidikovac". To je važan objekt za samu žičaru i sve posjetioce Sarajeva. Zato je on sastavni dio projekta revitalizacija Trebevićke žičare - istakao je Skaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kamakura - skriveni dragulj Japana

Kamakura je grad koji se nalazi na ostrvu Hošu. Kamakura je poznata po izolovanosti koju stvara njeno prirodno okruženje i po njenoj istoriji… Kamakura se prostire na površini od 39, 60 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 174.000 stanovnika. Grad je na istoku, sјeveru i zapadu okružen brdima, a na jugu je otvoren prema Sagami zalivu. Do izgradnje modernih saobraćajnica, do Kamakure se moglo doći samo preko uskih prevoja, od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.