NavMenu

I u Zenici održan okrugli sto o mogućnostima uvođenja sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 13.04.2016. 13:49
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Agencija za razvoj preduzeća "Eda" iz Banjaluke, u okviru regionalnog projekta "Diseminacija sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Jugoistočnoj Evropi" koji sprovodi GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga finansiran zajednički od strane vlada Njemačke i Švajcarske, organizovala je 12. aprila 2016. godine u Zenici okrugli sto na temu "Procjena uslova i mogućnosti za uvođenje sistema elektronskog izdavanja građevinske dozvole u BiH". Riječ je o drugom okruglom stolu na ovu temu koji je održan nakon okruglog stola u Banjaluci, 7.4.2016. godine.

Na okruglom stolu u Gradskoj upravi Grada Zenica je prisustvovalo oko dvadeset učesnika, prvenstveno relevantnih predstavnika izvršne vlasti, javnih institucija i lokalne samouprave, uključujući i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK te predstavnike Grada Zenice i opština Gračanica i Maglaj. U radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici USAID/Sida GOLD Projekta te predstavnici EP BiH, Elektrodistribucija Zenica.

U okviru procjene uslova i mogućnosti za uvođenje sistema elektronskog izdavanja građevinske dozvole u BiH, prezentovani su nalazi izvršene analize postojećeg stanja koja obuhvata pravni okvir, proces izdavanja građevinskih dozvola, kao i probleme sa kojima se u praksi susreću nadležni opštinski organi uprave sa jedne strane, te investitori sa druge strane. Istraživanja su pokazala da je neophodno pristupiti pojednostavljenju procedura te obezbijediti efikasan način razmjene podataka između nadležnih organa i imaoca javnih ovlašćenja, obezbijediti efikasnu i brzu ovjeru akata i spisa u postupku te smanjenje troškova po svim osnovama za investitore.

Na okruglom stolu najvećim dijelom su potvrđene preporuke proizašle iz izvršenih analiza, uz brojne kvalitetne dopune, sugestije i ideje učesnika u radu okruglog stola, čija bi realizacija mogla stvoriti adekvatne pretpostavke za uvođenje sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola i u BiH. Ujedno, zaključeno je da BiH ima dovoljno uređeno stanje u oblasti prostornog planiranja i građenja, koje svakako ima mnogo prostora za poboljšanja, ali ima i kapacitet da se može prilagoditi novim trendovima, pošto raspolaže sa dovoljnim brojem pravnih i fizičkih lica sa licencama/ovlašćenjima za rad u građevinarstvu.


Zajednički je stav da je sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola (EBPS) svakako prihvatljiv u našim uslovima kao značajno poboljšanje i doprinos u unapređenju poslovnog okruženja i efikasnosti rada javne uprave i lokalne samouprave.

Cilj projekta "Diseminacija sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Jugoistočnoj Evropi" je iskoristiti iskustva stečena u Republici Makedoniji za stvaranje uslova za uspostavljanje sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u drugim zemljama Jugoistočne Evrope, uključujući i BiH, a značajno je za napomenuti da pomenuti sistem, osim Makedonije, u punom kapacitetu funkcioniše i u Srbiji, od početka ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.