NavMenu

Zašto zaposleni kompanije "Google" šalju djecu u škole u kojima nema modernih tehnologija?

Izvor: BIZLife Srijeda, 13.04.2016. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Ko bi pomislio da tehnološki magnati, najveći IT-jevci, i briljantni umovi Silikonske doline ne šalju svoju djecu u najsavremenije škole, već u one u kojima nema pametnih telefona, niti bilo kojih drugih ekrana.

U srcu Silikonske doline postoji škola "Valdorf" ("Waldorf School of the Peninsula") u koju zaposleni kompanija kao što su "Googe", "Apple"i "Yahoo" šalju svoju djecu. U njoj nema savremenih tehnoloških pomagala, već upravo suprotno, učitelji preferiraju iskustveni pristup učenju. Pedagogija škole naglašava ulogu mašte u učenju i uzima holistički pristup koji integriše intelektualni, praktični i kreativni razvoj učenika.

Činjenica da roditelji koji rade za najsnažnije tehnološke kompanije dovode u pitanje vrijednost računara u edukaciji, nameće pitanje – da li je futuristični san o visokotehnološkim učionicama zaista u najboljem interesu novih generacija?

Globalni izvještaj OECD-a kaže da oni obrazovni sistemi koji su mnogo uložili u kompjutersku opremu "nisu doživjeli nikakvo posebno poboljšanje" u rezultatima PISA testova iz čitanja, matematike i nauke. Najbolji obrazovni sistemi, poput onih u istočnoj Aziji, bili su vrlo oprezni u vezi s upotrebom tehnologije u svojim učionicama, navodi se u izvještaju. Učenici koji koriste računare vrlo često, postižu lošije rezultate od onih koji ih upotrebljavaju umjereno, prenosi "Guardian". Udruženje Valdorfskih škola Sjeverne Amerike, objašnjava da njihov pristup koristi "s vremenom testirane istine o tome kako djeca najbolje uče".

Jedan od razloga zbog kojih roditelji koji rade u digitalnoj industriji za svoje dijete biraju školu s niskim ili nikakvim udjelom tehnologije je taj što takve škole djecu uče vještinama inovativnog razmišljanja kakve mnogi poslodavci zahtjevaju. Učenicima koji su "odrasli na tehnologiji" često manjka sposobnost šireg razmišljanja i rješavanja problema.


Učitelji podstiču djecu da uče putem umjetničkog izražavanja i raznih aktivnosti poput slikanja, crtanja, umjesto da uče informacije s računara. Taj kreativniji pristup edukaciji oživljava lekcije pa je puno djelotvorniji od pokazivanja učenicima niza slika na ekranu.

I zaista, kada treba da se prisjetite svojih školskih dana, pa i 50 godina kasnije, čega se sjećate? Razrednih izleta, učitelja i nastavnika, njihovih karakterističnih priča, eksperimenata, lekcija ispričanih na drugačiji način…

Cilj škola je postupna integracija elektronskih uređaja u razvitku djeteta, a učenicima se dopušta da gledaju TV kada navrše 12 godina, i to samo dokumentarne filmove koje su prethodno odobrili roditelji. Internet je potpuno zabranjen do 16 godina – kod kuće i u školi, a računari se mogu koristiti samo kao dio obuke kod djece starije od 14 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.