Izvor: biznis.ba | Utorak, 12.04.2016.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SERDA otvorila Poslovni akcelerator za pomoć startapovima u Kantonu Sarajevo

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
U okviru projekta "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME", koji finansira Evropska unija, juče je u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA svečano otvoren Poslovni akcelerator.

Usluge Poslovnog akceleratora su utemeljene na mentoring uslugama kao novom sistemu podrške poslovnom sektoru, koje su razvijene u skladu s metodologijom i standardima Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA.

U okviru današnjeg događaja, SERDA-i i ostalim partnerima u projektu FGSME u okviru kojeg je uspostavljen Centar za podršku biznisa, uručeno je posebno priznanje "Stvaratelji za stoljeća" za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, za 2015. godinu.

Za prve korisnike usluga Poslovnog akceleratora, 20 startapova koje je izabrala Služba zapošljavanja Kantona Sarajevo u okviru "Programa Start-up 2015", a koji finansira Vlada Kantona Sarajevo, juče je održano i predavanje o temi "Psihologija uspjeha". Predavanje je održao predsjednik programskog odbora međunarodnog ekonomskog foruma "Perspektive" prof. dr Nikica Gabrić, uspješni poduzetnik i vlasnik klinike "Svjetlost".

Projekat "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME", realizira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa općinama Ilijaš, Vogošća, Novi Grad Sarajevo i Udruženjem poslovnih savjetnika - LESPNet. Cilj projekta je podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održivu ekonomsku aktivnost. Ukupna vrijednost projekta je 520.670 EUR, od kojih 441.470 EUR finansira EU iz IPA 2011.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.