NavMenu

Za uzgoj maslina u hercegovačkim opštinama na raspolaganju 1.500 hektara - Španska firma "Agro Sevilla" razmatra ulaganje

Izvor: Indikator Utorak, 12.04.2016. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Predstavnici svjetskog lidera proizvodnje maslina "Agro Sevilla" iz Španije posjetili su juče Mostar gdje su razgovarali s relevantnim predstavnicima o mogućnosti sadnje maslina na području Hercegovine.

Sa španskim izaslanstvom, koje je predvodio predsjednik firme "Agro Sevilla" Gabriel Redondo. Sastanak su održali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru, Danijela Petrović i Ahmed Džumhur.

Posjeta Mostaru uslijedila je nakon boravka gradonačelnika Bešlića ovoj kompaniji prije nekoliko godina, kada se rodila ideja da im se predstave i mogućnosti Mostara te Hercegovine kada je u pitanju maslinarstvo.

- Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažovali smo i naučnu zajednicu kojoj će španski naučnici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj nauke, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španci koji su spremni ulagati ovdje da oni to i rade, nama je cilj prvenstveno da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo - kazao je Bešlić.

Gosti iz Španije obići će cijelu Hercegovinu kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi, a prema riječima predsjednika "Agro Sevilla" Gabriela Redondoma, ova regija ima taj potencijal jer posjeduje klimu, zemlju i vodu.

- Sadnja masline je projekt koji zahtjeva više vremena i koja ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali ja se nadam da će se u nekoj bliskoj budućnosti početi s realizacijom uzgoja na ovom području - kazao je Redondo.


Ministar Jović tokom sastanka kazao je kako Hercegovačko-neretvanski kanton ima pogodno tlo, ali da je pionir u sadnji maslina jer se time bavi tek zadnjih 20-ak godina.

- Mi nemamo nekih velikih površina da bi se mogli dičiti, ali kada je u pitanju proizvodnja maslina imamo takve kriterije da je kvaliteta izuzetno dobra. Saradnja sa Špancima bi se mogla pretvoriti u jedan historijski dogovor. Volja postoji s obje strane i nadamo se kako ćemo uskoro nešto konkretno uraditi - kazao je ministar Jović.

Na pitanje koje su tu potencijalne površine na području Hercegovine za sadnju maslina, ministar Jović je kazao kako je trenutno u vidu oko 1.500 hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o Gradu Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno. Naglasio je kako potencijala ima i u Neumu i Čitluku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.