Izvor: Startit | Ponedjeljak, 11.04.2016.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stižu "pametne" uniforme - Digitalizacija tkanine vraća poslove u tekstilnu industriju

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Novi front za Internet stvari (Internet of things) stvara se kroz tekstilnu industriju — američko Ministarstvo odbrane je, zajedno sa velikim univerzitetima među kojima je MIT i 50 tekstilnih kompanija, pokrenulo projekat vrijedan 320 mil USD, kojim žele da daju novu svrhu tkanini.

Zbog potencijala koje pruža spajanje sitnih poluprovodnika i senzora sa tkaninom, velika ulaganja se usmjeravaju ka ovoj oblasti, a ona (nažalost) predstavlja i moguće pojačanje borbenih redova najjačih vojski svijeta.

Na primjer, Ministarstvo odbrane SAD ulaže u ovo polje sa ciljem razvoja "pametnih" uniformi koje mijenjaju boju signalizirajući da li je osoba pred vama neprijatelj ili saborac.

Novoosnovana inicijativa "Advanced Functional Fabrics of America" predviđa tekstilnu revoluciju, koja dolazi nakon nekoliko hiljada godina poprilične stagnacije u načinu na koji koristimo tkanine.

O fabričkoj revoluciji govorio je i profesor Joel Fink sa MIT-a, predviđajući da će promijene u ovoj oblasti biti među najvećim transformacijama u 21. vijeku - "odvesti tkaninu od nečega što ima nisku funkcionalnost ka visokotehnološkoj industriji" poredio je sa mogućnostima koje su proširili uređaji kompanija poput "Apple"-a:

- Ono što omogućava komunikaciju između mobilnih tornjeva su optička vlakna. Tako da je "iPhone", zapravo, spoj inovacija u kompjuterizaciji i komunikaciji. [...] Već nekoliko godina radimo na tome da podignemo očekivanja od tkanine, a sada želimo da od nje načinimo uređaj.

Sama realizacija potencijala zahtjevaće multidisciplinaran pristup i uključivanje stručnjaka za elektro-inženjering, software development, fabrikaciju, tekstilni dizajn, itd.

Ono što je zanimljivo jeste da ovaj projekat sadrži i plan pokretanja dvadesetak startap inkubatora sa ciljem što brže komercijalizacije osmišljenih rješenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.