NavMenu

Nova zapošljavanja u poljoprivredi FBiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.04.2016. 13:22
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva realiziralo je niz aktivnosti u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava zahvaljujući kojima je registrirano 625 poljoprivrednih obrta, a u ovom sektoru otvorena su 1.384 nova radna mjesta.

U proteklih godinu dana, Ministarstvo je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti 3 mil KM. U obradi je još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uslove iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih 3 mil KM, saopšteno je iz ovog ministarstva.

- Protekla godina obilovala je aktivnostima na stabilizaciji stanja, uzimajući u obzir naslijeđena dugovanja. Istovremeno doprinijeli smo boljem društvenom statusu poljoprivrednika i njihovom zapošljavanju - istaknuo je resorni ministar Šemsudin Dedić.

Također, naveo je, značajno je da su Vlada i Parlament FBiH usvojili srednjoročnu Strategiju razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015. - 2019. godine.

- Uskoro očekujemo usvajanje Prijedloga zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četvorogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH - kazao je ministar Dedić.

Ministarstvo je aktivno radilo na saniranju naslijeđenih gotovo 50 mil KM duga za neisplaćene poticaje poljoprivrednicima. Od tog iznosa, ukupna dugovanja za proizvodnju iznosila su 25.317.365 KM, a do sada je izmireno 7.485.459 KM, dok je 2.044.292 KM neopravdanih zahtjeva odbijeno. Ukinuto je 68 rješenja, zaustavljena nezakonita i neosnovana isplata gotovo 5 mil KM i naložen povrat novčanih sredstava u budžet, ističe se u saopštenju.


- Za Program "Poticaj za poljoprivredu" izdvojili smo 65.151.173 KM, a ukupno je odobreno 82.508 pojedinačnih zahtjeva, poticano 120,6 miliona litara mlijeka, 5,1 hiljada hektara pšenice i raži, 1,1 miliona deklarisanih sadnica jagodičastog voća, 7,7 hiljada grla junadi i dr - naglasio je Dedić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.