NavMenu

Nepotpun turistički proizvod koči razvoj seoskog turizma u RS

Izvor: RTRS Nedjelja, 10.04.2016. 11:26
Komentari
Podeli

(Foto: Irina Milošević)
Nepotpun turistički proizvod i neadekvatan marketing, koče razvoj seoskog turizma u Republici Srpskoj, rečeno je u Ministarstvu trgovine i turizma Srpske.

U Ministarstvu smatraju da je, zbog niskog nivoa svijesti stanovništva o ulozi turizma u održivom razvoju, neohodna stalna edukacija. Osim seoskog turizma, danas su sve popularniji i eko i etno turizam, te agroturizam.

- Јedan od osnovnih nosilaca integralnog razvoja ruralnih područja jeste turizam na seoskom domaćinstvu. Tu postoje prednosti smještaja gostiju na vlastitom gazdinstvu, ponuda domaćih proizvoda i boravak u zdravoj životnoj sredini - navode iz Ministarstva.

Ministarstvo je u Strategiji razvoja turizma Republike Srpske, za period 2011-2020. godina, označilo razvoj seoskog turizma kao prioritet.

- Dio budžeta namijenili smo za podsticaje seoskim domaćinstvima koja će pružati usluge u turizmu - ističu u Ministarstvu.

Cilj podsticanja ovog vida turizma jeste i zadržavanje mladih na selu koji bi mogli da organizuju privatne poslove i ostvare prihode. Ministarstvo trgovine i turizma uspostavilo je Zakonom o ugostiteljstvu novi sistem registracije seoskih domaćinstava i na taj način, osim otklanjanja administrativnih poteškoća u postupku registracije, predviđelo i finansijske olakšice u vezi sa plaćanjem taksi.

Na osnovu podataka resornog ministarstva, u Republici Srpskoj je registrovano 41 domaćinstvo koje se bavi seoskim turizmom, a do kraja godine očekuje se znatno veći broj prijava. Ministarstvo je od 2011. godine dodijelilo 230.000 KM bespovratnih sredstava za projekte iz oblasti seoskog turizma, koji su se odnosili na promociju, održavanje manifestacija, infrastrukturne i druge projekte.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske rekli su da na sajmovima postoji veliko interesovanje za seoski turizam i da oni koji jednom posjete Srpsku, dolaze ponovo.

- Ovaj vid turističke ponude sve je zastupljeniji i atraktivniji vid turizma u Republici Srpskoj. Destinacije poput Šipova, Ozrena, Kozarske Dubice, Gradiške, te mjesta u dolini Drine i u Hercegovini, osim usluga u seoskim domaćinstvima, nude i dodatne sadržaje kao što su planinarenje, šetnje i ribolov - navode iz Turističke organizaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.