Izvor: Klix | Nedjelja, 10.04.2016.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hepatitis C će u tuzlanskom UKC uskoro biti izlječiv

(Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)
U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli jedna od najtežih jetrenih bolesti uskoro će biti potpuno izlječiva. Naime, stopostotno izlječenje hroničnog hepatitisa C omogućava novi tretman koji bi se u ovoj zdravstvenoj ustanovi trebao početi primjenjivati najkasnije za dva mjeseca, a podrazumjeva uzimanje kombinacije tabletarnih lijekova u trajanju od 12, odnosno 24 sedmice kod težih oblika bolesti.

Kako je za Klix.ba kazao prof. dr sc Nermin Salkić, specijalista interne medicine i subspecijalista-gastroenterohepatolog u UKC-u u Tuzli, najefikasniji tretman protiv hroničnog hepatitisa C je do sada imao efikasnost izlječenja koja se kretala do 60%, eventualno 70%, neovisno o genotipu virusa.

- Međutim, bio je povezan sa brojnim i vrlo neugodnim nuspojavama, ponekad čak i po život opasnim, a da ne spominjem potrebu sedmičnog davanja potkožnih injekcija. Veliki broj pacijenata međutim, nije imao odgovor na ovu terapiju, što nam je predstavljalo veliki problem - kaže Salkić za Klix.ba.

Od prije dvije godine na tržištu su se, neovisno jedan od drugog, pojavila dva tipa takozvanog "direktno djelujućeg" tretmana koji podrazumijeva uzimanje kombinacije tabletarnih lijekova u trajanju od 12, odnosno 24 nedjelje kod težih oblika bolesti.

- Pored puno prihvatljivije sigurnosti i izostanka nuspojava povezanih sa primjenom interferona, jer se radi o takozvanom "bezinteferonskom tretmanu", efikasnost terapije je bila čudesna čak i u grupama pacijenata koji su imali genotip koji je težak za izlječenje (genotip 1 i 4, op.a.). Praktično, mi prvi puta možemo reći da je hronični hepatitis C danas izlječiva bolest - naglašava Salkić.

Ističe da je ovo jedan od vrhunskih podviga medicinske nauke u ovom stoljeću jer jedna od najtežih hroničnih jetrenih bolesti danas može biti izliječena tabletama, a samo do jučer je bila jedan od glavnih uzroka ciroze jetre u svijetu.

Prednost ovog tretmana, pored njegovog izuzetno uspješnog djelovanja, ogleda se i u načinu primjene. Pacijent za razliku od dosadašnjih tretmana, lijekove unosi u obliku tableta ili kapsula.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.