NavMenu

Uspješna priča opštine Visoko - Za tri godine zaposleno više od 700 osoba

Izvor: Capital Nedjelja, 10.04.2016. 23:13
Komentari
Podeli

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Iako je broj nezaposlenih u našoj zemlji svakim danom sve veći, drugačiji primjeri prakse dolaze iz opštine Visoko.

Broj zaposlenih osoba na području opštine Visoko 2012. godine je iznosio oko 9.200, dok je 2015. godine taj broj dosegao 9.923 osobe. Opština Visoko je u 2014. potpisala Memorandum o razumijevanju i uključenju u GOLD projekat kao projekat pomoći američkog i švedskog naroda kroz kojeg su implementirani projekti stručnog osposobljavanja, zapošljavanja i prekvalifikacije, te je samo preko tog projekta zaposleno 318 osoba.

U januaru 2014. godine Opština Visoko je potpisala sporazum o partnerstvu sa USAID Sida GOLD projekt, regionalna razvojna agencija REZ, Vlada ZE-DO kantona, Federalni zavod za zapošljavanje i "Company D&U" Visoko gdje je kroz stručno osposobljavanje i zapošljavanje obućara za potrebe kompanije "Company D&U" Visoko osposobljeno 80 obućara, a 60 ih je zasnovalo radni odnos.

Tokom 2014. potpisan je i sporazum o partnerstvu čiji su partneri bili Opština Visoko, USAID Sida GOLD projekt, regionalna razvojna agencija REZ, Vlada ZDK, Federalni zavod za zapošljavanje i "Prevent" Visoko za stručno osposobljavanje, pripremu za rad i zapošljavanje šivača u skladu sa iskazanim potrebama kompanije. Nakon sticanja potrebnih vještina i kompetencija, 80 osoba je zasnovalo radni odnos.

Sa već pomenutim partnerima i kompanijom "Sinergija" iz Visokog u junu 2015. godine Opština Visoko je omogućila osposobljavanje za šivaće gornjih dijelova obuće za potrebe pomenute kompanije gdje su obuku prošle 33 osobe, a 27 ih je zasnovalo radni odnos. U decembru prošle godine sa sličnim projektima i kompanijom "Alma-Ras" omogućeno je osposobljavanje i zapošljavanje šivača, gdje je 151 osoba dobila posao.

- Nastavljene su i započete aktivnosti na prekvalifikaciji u 2015. godini, za kompanije Maksi Visoko i Antesil. Visoko koji su također registrovane za šivanje obuće za koje je Opština Visoko u saradnji sa USAID-om GOLD projektom uputila zvanične aplikacije koje su odobrene, a projekti će biti realizirani u 2016. godini", poručili su iz Opštine Visoko.

Osim šivanja, Opština Visoko je i putem poticaja za poljoprivrednu proizvodnju (maline, jagode i plastenici) stvorila uslove za stotinu poljoprivrednika kojima je pružena mogućnost da se registruju kao poljoprivredni proizvođači.

U protekle tri godine sveukupno u opštini Visoko broj zaposlenih je povećan za 723 osobe, odnosno za 7,85 odsto. Međutim, ni zapošljavanje mladih nije zaboravljeno u ovoj Opštini koja može biti primjer dobrog rada.

- U periodu 2013-2015. godine u Opštinu Visoko primljeno je 38 volontera s ciljem osposobljavanja za samostalan rad te sticanja potrebnog radnog iskustva za apliciranje na javne pozive. Takođe, najveći procenat novouposlenih radnika u kožarsko-tekstilnu industriju čine mladi ljudi - dodaju iz Opštine Visoko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.