Izvor: eKapija | Petak, 08.04.2016.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trebinjski vinari dobili sertifikate ISO standarda

Za dvadesetak trebinjskih vinara, članova Udruženja "Vinos", u petak (8. april 2016.) su u okviru IPA projekta prekogranične saradnje između Trebinja i Pljevalja, pod nazivom "Pljevaljski sir i vino iz Hercegovine" dodijeljeni sertifikati ISO standarda.

Načelnik za Odjeljenja privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Zoran Milošević kaže da je cilj ovog projekta postizanje efikasnije poljoprivredne proizvodnje u Trebinju i Pljevljima.

- Naš cilj je da sve vinarije dobiju sertifikate. Poljoprivreda dobija na zamahu i mi se nadamo da će ovi sertifikati doprinijeti privrednom razvoju Trebinja, jer sa sobom nose i promociju grada na međunarodnom tržištu - ističe Milošević.

Trebinjski vinar Jovo Marić, kaže da je dodjelom ovih sertifikata danas završena prva faza projekta, kako bi, idući prema EU, trebinjski vinari usaglašavali propise i imali adekvatne uslove u svojim vinarijama za plsaman i prodaju vina u inostranstvo.

Ognjen Skočajić, koordinator projekta "Pljevaljski sir i vino iz Hercegovine" kaže da nakon ove faze slijede aktivnosti na promociji trebinjskih vinarija.

- Pred nama je put u Italiju i završetak ovog posla, kako bi delegacija EU bila zadovoljna, a mi imali priliku da konkurišemo za neke nove projekte koji će vinarima više pomoći.

On dodaje da se u nekom od narednih projekata može očekivati geografska zaštita hercegovačkih vina.

- Ovo je na neki način odskočna daska u tom smjeru ali moramo razgovarati sa vinarima i na osnovu njihovih prijedloga definisati zahtjeve i potrebe i aplicirati za druge projekte - navodi Skočajić.

Osim sertifikata, trebinjskim vinarima u petak su dodijeljene punilica i etiketirka za unaprijeđenje proizvodnje, kao i softveri za praćenje procesa proizvodnje, a obuku u radu sa najsavremenijim tehnologijama obavili su gosti iz Italije, prenio je "Radio Trebinje".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.