NavMenu

Pravo, medicina i pedagogija u RS i dalje privatno, ali uz strože kriterijume - Usvojen amandman na Strategiju razvoja obrazovanja

Izvor: Nezavisne novine Petak, 08.04.2016. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Studijski programi medicine, prava i pedagoških zanimanja ostaju na privatnim fakultetima, potvrđeno je amandmanom koji je usvojen Strategijom razvoja obrazovanja za period 2016-2021.

- Biće pooštreni kriterijumi za osnivanje, akreditaciju i licenciranje studijskih programa medicine, prava i pedagoških zanimanja - glasi amandman koji je usvojen strategijom i čime je stavljena tačka na prvobitni prijedlog da se ukinu ova tri obrazovna profila na visokoškolskim ustanovama u privatnom vlasništvu u RS.

Ostaje, dakle, mogućnost upisa na ove navedene studijske programe na privatnim visokoškolskim ustanovama, a pooštreni kriterijumi za njihovo osnivanje biće propisani zakonom i podzakonskim aktima.

Jer, novi Zakon o visokom obrazovanju će, kako naglašavaju u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, biti u potpunosti usklađen sa strategijom, koju su poslanici Narodne skupštine RS u konačnici i usvojili u srijedu.

Navedenim amandmanom, takođe, djelovalo se na inicijativu iz Prijedloga dokumenta da se "na privatnim visokoškolskim ustanovama ne mogu organizovati studijski programi za medicinska, pravna i pedagoška zanimanja", a što je izazvalo burne i višemjesečne reakcije jednog dijela akademske zajednice.

Radovan Klincov, direktor Univerziteta za poslovne studije, kaže za "Nezavisne" da je na ovaj način Ministarstvo prosvjete i kulture RS uvažilo stav Rektorske konferencije RS.

- Jasno je da će ipak kvalitet biti mjerilo i za upis na fakultete u državnom i privatnom vlasništvu, a ne priroda vlasništva, i to i jeste ono što smo tražili. Kvalitet i jeste jedini i pravi parametar - istakao je Klincov.

(Foto: Ivana Vuksa)
Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjedavajući Rektorske konferencije u RS, podsjeća da je veoma važna saradnja referentnih klinika sa fakultetima.


Odnosno, ona mora postojati kada se realizuje studij medicine na privatnim fakultetima i to kao jedan od osnovnih kriterija.

Od 19 amandmana usvojena samo 2

Od 19 amandmana ukupno, iz oblasti visokog obrazovanja usvojena su dva, a prvi se odnosi na strateški cilj, odnosno unapređivanje organizacione strukture i kvaliteta visokog obrazovanja.

- Univerzitet, kao jedna od vrsta visokoškolskih ustanova, izvodi akademske studije sva tri ciklusa studija, a može izvoditi strukovne studije prvog ciklusa. Visoka škola izvodi strukovne i akademske studije prvog ciklusa - pojašnjeno je iz Ministarstva.

Za razliku od prihvaćenog amandmana, Prijedlogom strategije nije bilo predviđeno da visoka škola može izvoditi akademske studijske programe, ali je bilo predviđeno da Univerzitet i visoka škola mogu izvoditi i prvi i drugi ciklus strukovnih studija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.