NavMenu

Penzijski rezervni fond RS zaradio 6,7 mil KM

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 07.04.2016. 08:15
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je prošle godine neto dobit od 6,74 mil KM, pokazuju revidirani finansijski izvještaji tog fonda.

Dobit PREF-a smanjena je za 19,95 odsto u odnosu na 2014. godinu kada je iznosila 8,42 mil KM.

Upravni odbor Fonda PIO RS usvojio je juče u funkciji Skupštine PREF-a godišnji izvještaj PREF-a i Društva za upravljanje tim fondom. Skupština PREF-a prihvatila je i prijedlog uprave PREF-a da Fondu PIO bude isplaćeno 6,2 miliona KM iz ostvarene dobiti u 2015. godini.

- U prethodne četiri godine Fondu PIO RS smo isplatili dividendu u iznosu od 26,5 mil KM. U tom periodu PREF je Fondu PIO svake godine isplaćivao prosječni iznos dividende od 6,6 mil KM godišnje - kazao je direktor Društva za upravljanje PREF-om Darko Lakić i dodao da će Fondu PIO već danas isplatiti 6,2 miliona KM za 2015. godinu.

Najznačajniji izvor prihoda PREF-a i u prošloj godini bila je dividenda od koje je inkasirano 10,6 mil KM. Njena struktura je, međutim, prilično nepovoljna jer u tom prihodu "Telekom Srpske" učestvuje sa čak 9,2 mil KM. Poslovni rezultati preduzeća u kojima je PREF akcionar uticali su na pad prihoda od dividende za 12,8 odsto u odnosu na 2014. godinu.

U PREF-u ističu da je kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja u prethodnim godinama, u 2015. nastavljen rast prihoda od kamata na osnovu investicija u dužničke hartije od vrijednosti i depozite. To je za rezultat imalo prošlogodišnji rast prihoda od kamata na godišnjem nivou za 22,3% na 4,5 mil KM.


Kada su u pitanju rashodi i prošle godine je zadržan trend da najveće učešće u njima imaju priznavanja rashoda za akcije preduzeća u kojima je pokrenut stečajni postupak, koja su smanjila kapital ili kod kojih postoji očekivanje da od njihovih akcija fond neće imati korist. Vrijednost tih rashoda prošle godine je iznosila 7,3 mil KM, što je u odnosu na 2014. porast za 17%.

- Ukupna vrijednost imovine PREF-a na kraju 2015. godine je bila na nivou od oko 260 mil KM, iako su u prethodnih šest godina, po osnovu preduzeća u stečaju i smanjenja kapitala u preduzećima koja su ostvarivala gubitke, otpisane akcije u vrijednosti od oko 31 mil KM - kazao je Lakić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.