NavMenu

Njemačka privreda želi robu sa zapadnog Balkana - Saradnja država i regionalno povezivanje ključno za još bolji plasman

Izvor: Novo Vrijeme Srijeda, 06.04.2016. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
"Einkaufsinitiative Westbalkan" je prilika da preduzeća iz balkanskih zemlja svoje međusobno rivalstvo pretoče u pozitivan vid konkurentnosti na slobodnom tržištu, što bi omogućilo plasiranje njihovih proizvoda na tržište Njemačke.

Termin "balkanizacija" ustoličio se u mnogim društvenim oblastima, ne samo na Balkanu nego i šire, kao sinonim za neefikasnost, usitnjavanje i jednonacionalno razmišljanje. Ovaj osnovni problem u procesu eurointegracije zemalja zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija), nije prepoznat samo u Briselu, nego i u Berlinu.

Stoga je njemačka kancelarka Angela Merkel inicirala "berlinski proces" s ciljem približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji putem pojačane regionalne saradnje, između ostalog i infrastrukturnim i privrednim uvezivanjem tih zemalja.

Važan element "berlinskog procesa"

"Einkaufsinitiative Westbalkan" ili, u prijevodu, "Inicijativa za nabavku robe sa zapadnog Balkana" je konkretan nastavak konferencije o zapadnom Balkanu koja se održala u augustu 2014. godine u Berlinu.

Rukovodilac ekonomskog odjela Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu Frank Werner istakao je za Novo vrijeme da je "Einkaufsinitiative Westbalkan" važan element u ekonomskom približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, jer se "održivi ekonomski rast, a time i održivi rast blagostanja država može postići samo putem slobodnih tržišta i stranih investicija".

Nadalje je naveo da mali i srednji preduzetnici iz Njemačke imaju potrebu za poslovnim partnerstvom s njihovim bližim evropskim inozemstvom. No, za njihov dalji angažman odlučujuća je pozitivna investiciona klima.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Uz to, neophodno je da preduzeća iz Bosne i Hercegovine postanu konkurentnija kako bi mogla opstati u Evropskoj uniji, a i početi se više orijentirati na izvoz, jer je domaća potražnja u Bosni i Hercegovini preslaba za kontinuiran rast.

Stoga je Savezno ministarstvo za privredu i energiju, zajedno sa Saveznim udruženjem za upravljanje materijalom, nabavu i logistiku (BME) i Njemačkom industrijsko-trgovinskom komorom (DIHK) ovaj projekt "Einkaufsinitiative Westbalkan" dozvalo u život. Cilj je bila konkretna i efikasna inicijativa koja će slijediti konferenciju održanu u Njemačkoj, a radi podrške izvozu robe iz zemalja zapadnog Balkana, ali i radi ostvarivanja realne dobiti za njemačku ekonomiju.


Potencijal preduzetništva BiH

O uspješnosti ovog projekta, uz ostalo, govore i podaci koje su predstavili u Ambasadi Savezne Republike Njemačke, a koji su izneseni na "sourcing konferenciji" održanoj 9. juna 2015. godine u Minhenu. Ti podaci govore da 16% zapadnobalkanskih preduzeća, izabranih od BME-a i DIHK-a, dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Predstavnik njemačko-bosanskog Ekonomskog udruženja BiH Alexander Märdian kazao je za naše novine da se na bosanskohercegovačkom tržištu nalaze brojna preduzeća koja mogu biti konkurentna na evropskom tržištu. No, da za njih, ali i za Bosnu i Hercegovinu, veliki posao tek predstoji.

Stoga ne treba prenagliti s osjećajima "trijumfa", jer najvažnije tek predstoji, kako za preduzetnike tako i za bosanskohercegovačke političare. Projekt "Einkaufsinitiative Westbalkan" je u svakom slučaju od njemačke savezne vlade i domaćih preduzeća ocijenjen kao veoma uspješan, te će se sa njim nastaviti i u budućnosti.

No, hoće li se projekt i nadalje pokazati uspješnim za bosanskohercegovačka preduzeća saznaćemo tek 9. juna 2016. godine, nakon što se održi sljedeća "sourcing konferencija" o ovoj temi, koja se ovaj put održava u Dortmundu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.