NavMenu

Federalna uprava za inspekcijske poslove: Akcija suzbijanja rada nacrno ispunila očekivanja

Izvor: Fena Srijeda, 28.11.2007. 09:16
Komentari
Podeli

"Očekuje se da će konačni rezultat Akcije suzbijanja rada nacrno biti više od 60.000 radnika uvedenih u prava iz radnog odnosa" istaknuto je jučer (27.11.2007.) na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Štaba za koordinaciju aktivnosti ne suzbijanju rada nacrno.

Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, koji je na čelu tog štaba, prezentirao je podatke Federalne uprave za inspekcijske poslove prema kojima je ukupan broj novoprijavljnih radnika (od 16. jula do 19. novembra 2007.) u matičnu evidenciju PIO /MIO 56.350 osoba i to nije konačan broj.

Na sjednici Štaba je konstatirano da je stanje u kontroliranim kantonima s aspekta inspekcijskog nadzora daleko bolje u odnosu na prvi dio akcije u smislu ažurnosti, sređenosti dokumentacije, plaćenim obavezama i drugo.

Ukupan broj odjavljenih osoba u tom periodu bio je 6.935 i još su predmet kontrole, a na kraju akcije bit će posebno obrađeni. Dosad nije utvrđen posebno izražen manipulativni karakter odjavljivanja radnika.

Radivojević je kazao da je Akcija suzbijanja rada nacrno ispunila očekivanja i da je znatno doprinijela povećanju zaposlenosti te da se očekuje da će do kraja godine Federacija BiH imati oko pola miliona zaposlenih. Pozitivne rezultate akcije istakao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak.

"Pravo je iznenađenje koliko su se poslodavci uozbiljili. Dešavalo se ranije da inspektori po masnim kutijama traže knjižice i prijave, a danas uglavnom nailaze na uredne dosjee. Uočena je i pojačena finansijska disciplina" kazao je Tirak.

Glavni problem, prema njihovim riječima, i dalje je u zakonskim propustima i nedorečenosti. Rad kantonalnih zavoda za zdravstveno osiguranje za uposlenike je vrlo nepovoljan. Uposlenici su stavljeni u položaj "inkasanta" za zavode, što zahtijeva hitnu izmjenu zakona iz ove oblasti radi sigurnosti uposlenika i efikasnije naplate poreza.

Sindikat BiH spreman je i dalje podržati aktivnosti u vezi sa suzbijanjem rada nacrno. U akciji učestvuju i inspektori Porezne uprave FBiH u okviru svojih nadležnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.