NavMenu

Da li je BiH spremna za samit u Parizu?

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 03.04.2016. 15:48
Komentari
Podeli
Bosna i Hercegovina uradila je malo toga kako bi spremna dočekala samit zemalja zapadnog Balkana, koji se održava 4. jula u Parizu.

Ovaj samit nastavak je berlinskog procesa i samita u Beču, koji je održan prošle godine, a na kojem je dogovoreno da EU za zemlje zapadnog Balkana izdvoji 600 mii EUR za energetske, saobraćajne i projekte željezničke infrastrukture. Na tom samitu BiH su prihvaćena i potvrđena dva projekta na osnovu kojih je dobila grant od 29 mil EUR i to za izgradnju dva mosta, u Gradišci i kod Svilaja, međutim do danas ta sredstva nisu povučena.

Na širu listu projekata, bilo kroz grant ili povoljna kreditna sredstva pomoći EU i njene finansijske institucije, uvršteno je još pet projekata iz BiH, a koji se odnose na proširenje aerodroma, izgradnju pruga i autoputeva te energetsko povezivanje Srbije, BiH i Crne Gore 400-kilovoltnim dalekovodom.

Da bi ovi projekti uopšte ušli u razmatranje, BiH je trebalo do samita u Parizu da dogovori izradu strategija saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine i da djelimično pripremi projektnu dokumentaciju. Međutim, do danas samo je dogovorena izrada strategije saobraćaja i to na način da prvo budu izrađene entitetske strategije i da se nakon toga ujedine u jedan dokument, što bi moglo trajati najmanje godinu dana.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nedavno je na sastanku Državnog odbora za investicije, a kojem su prisustvovali predstavnici donatora, izrazio nadu da će BiH uspjeti da realizuje sve obaveza do samita u Parizu te da su "projekti iz oblasti transportne infrastrukture, energije i zaštite životne sredine dostigli visok stepen pripremljenosti i realizacije".

Izvor "Nezavisnih" iz Savjeta ministara BiH, sa druge strane, tvrdi da se neozbiljno i malo šta radi na pripremama za Pariz te da je tek u posljednjih nekoliko dana počelo da se razmišlja o tome, ali da sve ide dosta traljavo te da BiH od samita u Beču po pitanju projekata i strategija nije uradila ništa.

- Tender za most kod Svilaja je završen ima tri mjeseca, međutim još se ugovor ne potpisuje. Strategija nemamo, a ni dogovora unutar BiH - ispričao je isti izvor.

Ono što je još jedan od problema jeste činjenica da RS uopšte ne učestvuje u kreiranju projekata od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a njeni predstavnici nisu učestvovali ni na posljednjoj sjednici Državnog odbora za investicije, za koji tvrde da je neustavan i neprihvatljiv za RS.

- Imao sam poziv da učestvujem, ali nisam, jer ne prihvatamo da nam prioritete uspostavlja neko drugi. RS po sastavu, načinu rada i ovlaštenjima ne prihvata Investicioni komitet - rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, dodajući da nijedan projekat iz RS nije prošao u Beču, ako se izuzme podrška za izgradnju mosta kod Gradiške, koji je međudržavni, a ne projekat RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.