NavMenu

"Mercator" ponovo u plusu - Neto profit u 2015. godini 20 mil EUR

Izvor: Tanjug Petak, 01.04.2016. 15:33
Komentari
Podeli
Slovenačka grupacija "Mercator" vratila se na staze profita nakon pet godina u minusu, zaključivši 2015. godinu s operativnom dobiti od 61,5 mil EUR i neto profitom od 20,2 mil EUR.

Operativni prihod pao je za 1,6%, na 2,6 mlrd EUR, a iz tog trgovinskog lanca, koga je 2014. godine preuzeo hrvatski "Agrokor", napominju da su na taj pokazatelj uticale značajne promjene u strukturi prodaje, prenosi slovenačka agencija STA.

"Mercator" je u 2014. godini, kako podsjeća STA, poslovao sa neto gubitkom "teškim" 44,5 mil EUR, dok je dobit iz poslovanja bila 15 puta manja.

Dobit prije kamata i oporezivanja u prošloj godini porasla je za 52,5%, na više od 140 mil EUR, navodi se u saopštenju trgovinskog lanca.

Što se tiče pada prihoda, iz "Mercatora" kažu da je porasla prodaja svakodnevnih artikala, što ukazuje na promjenu navika potrošača s obzirom na krizu, takođe ističu jaku konkurenciju i posebno prebacivanje "Mercatorove" maloprodajne djelatnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na "Konzum", koji je osnovni "Agrokorov" maloprodavac.


Grupacija planira za 2016. godinu neto dobit od 55,3 mil EUR i blagi rast prihoda. Za investicije je izdvojila 34 mil EUR, navodi se u informaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.