Izvor: Blic | Petak, 01.04.2016.| 10:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija zainteresovana za Jahorinu jedino ako dobije upravljačka prava

Ulaganje u Jahorinu Srbiju zanima jedino pod uslovom da, osim udjela u vlasništvu, dobije i upravljačka prava, saznaje "Blic". Model eventualne saradnje JP "Skijališta Srbije" i ski-centra u Republici Srpskoj bili su tema jučerašnjeg sastanka kojem je, osim direktora ovih preduzeća, prisustvovao i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

Jedan od prijedloga predstavnika Jahorine jeste da ih "Skijališta Srbije" dokapitalizuju. To znači da ulože određenu svotu novca i za to dobiju udio u vlasništvu. Iako ovaj predlog nije detaljno razrađivan, prema saznanjima "Blica" takva konstrukcija saradnje ne bi odgovarala Srbiji.

- Ništa se ne dobija ako "Skijališta" ulože 10 mil EUR i za to dobiju 10% vlasništva bez prava odlučivanja. To se nikome ne isplati. Ono što bi nas moglo da zanima je model u kom bi "Skijališta" dobila upravljačka prava, odnosno pravo da vode posao i odlučuje o načinu rada i menadžmentu. Ipak, o tome se nije juče razgovaralo. Da jeste, možda bi takav prijedlog odmah i prihvatili - kaže izvor tog lista.

Predstavnici "Skijališta Srbije" su na sastanku tražili da im se dostave svi podaci o bilansima, dugovanjima i radu ski-centra kako bi se na osnovu toga napravila analiza o tome da li se Srbiji uopšte isplati da ulazi u saradnju. O tome će konačnu odluku donijeti ministar privrede Željko Sertić i Vlada Srbije.

Pregovori o saradnji počeli su još 2006. godine. Ono što se sada promijenilo jeste činjenica da predstavnicima Jahorine gori pod nogama jer to preduzeće konstantno bilježi gubitke.

Za razliku od srpskih skijališta koja bilježe rast prometa od 30% svake godine, na Jahorini je on samo u ovoj sezoni opao za 70%. U prilog opciji da "Skijališta Srbije" preuzmu upravljanje ide i činjenica da Vlada RS želi da zaštiti nacionalne interese tako što bi preduzeće preuzela srpska firma.

Takođe, ministar Gluhaković je nakon sastanka rekao da bi Jahorina od "Skijališta Srbije" dobila veliko iskustvo u upravljanju ski-centrima, kao i da bi ovakav zajednički regionalni proizvod u značajnoj mjeri pojačao priliv turista.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.