Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 31.03.2016.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekordna proizvodnja rudnika "Sase" u 2015. - U planu ulaganje 5 mil KM u opremu i infrastrukturu

(Foto: rtem/shutterstock.com)
Rudnik olova i cinka "Sase" kod Srebrenice, kojim upravlja preduzeće "Gros" iz Gradiške, u prošloj godini je povećao eksploataciju rude za 7,2% u odnosu na 2014. godinu i ostvario rekordnu proizvodnju od 323.730 tona rovne rude, saopšteno je iz britanske kompanije "Mineco" u čijem su sastavu "Gros" i rudnik "Sase".

U saopštenju je navedeno da je prošla godina bila krizna za rudarstvo i poslovanje metalima u svijetu što je dovelo do otpuštanja radnika i prestanka rada nekih velikih kompanija, ali su uprkos krizi rudnik "Sase" i preduzeće "Gros" ostvarili rekordne rezultate proizvodnje.

Ocjenjuje se da je ostvarenje rekordne proizvodnje rezultat optimalnih ulaganja u nabavku savremene rudarske opreme i sanaciju rudničkih objekata.

Precizirano je da je samo prošle godine za nabavku novih sredstava za rad, te za obnavljanje opreme i objekata i za projektno-tehničku dokumentaciju uloženo 6.245.000 KM ili za 50% više od plana.

- U ovoj godini plan je da uložimo 5 mil KM u nabavku nove opreme i izgradnju rudničke infrastrukture - rekla je predsjednik Upravnog odbora "Grosa" Jelena Petrić.

Prema njenim riječima, u rudniku "Sase" su zaposlena 532 radnika, od kojih 47 u prošloj godini i to je najveći privredni kolektiv na području Srebrenice i Bratunca.

- Osim preduzećem "Gros" kompanija "Mineco" upravlja i rudnicima olova i cinka kod Gornjeg Milanovca i Ljubovije u Srbiji, a priprema se otvranje rudnika kod Bosilegrada, te rudnika ceruzita kod Olova u Federaciji BiH, a finansira istraživanja nalazišta olova i cinka kod Foče - navedeno je u saopštenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.