NavMenu

Noćna mora hrvatskog biznismena - Ostao bez firme i zemljišta, tuži sam sebe za naknadu štete

Izvor: B92 Srijeda, 30.03.2016. 12:53
Komentari
Podeli
(Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Kristijan Begić prvo je mislio da je riječ o lošoj šali. Međutim, kada ga je u septembru prošle godine pozvao knjigovođa, bio je to uvod u najgoru noćnu moru. Kada je htio da se upiše kao vlasnik zemljišta odbijen je jer grad Šibenik nije sproveo parcelizaciju, što je bio obavezan da uradi.

- Kompanija ti je izbrisana iz sudskog registra, njen OIB više ne postoji, prestani da posluješ preko nje - rekao mu je knjigovođa, a Begić je ostao u šoku jer, kompanija je bila aktivna, uredno je poslovala, u plusu, a porez na dobit za 2014. uredno je plaćen.

I niko ga nije obavijestio da se nešto promijenilo.

Begić, povratnik iz Njemačke htio je kod Šibenika da zaposli 15 ljudi u fabrici dijelova za preradu američkih motocikala "Harley Davidson" vrijednu oko 10 mil EUR. Kupio je 2012. u preduzetničkom inkubatoru zemljište od gradske kompanije "Podi" za 18.000 EUR, ali do danas nije uspio da pokrene nikakvu proizvodnju zbog niza birokratskih apsurda, piše Jutarnji list.

Kad je hteo da se upiše kao vlasnik zemljišta odbijen je jer grad Šibenik nije sproveo parcelizaciju, što je bio obavezan da uradi.

Tri i po godine čekao je Begić da se to sprovede i konačno kad se upisao kao vlasnik parcele saznao je da mu je Fina u međuvremenu izbrisala kompaniju iz sudskog registra iako je bila poslovno aktivna.

- Saznao sam da smo vjerovatno greškom izbrisani u Fini zajedno sa drugim neaktivnim firmama koje nisu podnijele godišnje izvještaje - govori Begić i dodaje da je to suludo jer je platio godišnji porez na dobit.

Kad su im u Fini konačno potvrdili da su u pravu, slijedi novi šok: iako je njihov advokat podnio žalbu na brisanje Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, ona je odbijena jer nije podnesena u zakonskom roku od osam dana. Ta je informacija naime objavljena na veb stranici suda u Šibeniku na 27 od 32 stranice, a Begića niko o tome nije smatrao potrebnim da obavijesti.

S žalbom je zakasnio pet dana. I sada niko tu grešku više ne može da ispravi. U Fini su Kristijanu govorili da je stvar u nadležnosti suda u Šibeniku, a na sudu da su samo postupali po naredbi Fine.

Darko Horvat, ministar poduzetništva, poručio je kako ne može da vjeruje da se to dogodilo.

- Provjeriću čitavu priču i onaj ko je kriv preduzetniku će se izviniti. Ipak odluke neću donositi naprečac već hladne glave kad proučim sve činjenice - rekao je Horvat.

Šta sa zemljom?

- Ne znam čije je zemljište. Moja firma koja je vlasnik više ne postoji, a mogu tužiti samo sebe. I ne šalim se pri tom. Predložili su mi da tužim sam sebe, kao fizička osoba koja je sopstvenoj firmi pozajmila 18.000 EUR za to zemljište, i tako ponovo dođem u posjed - govori Kristijan i dodaje kako svakome ko ima firmu predlaže da provjeri da li je takođe obrisan iz sudskog registra. Jer ako se dogodilo njemu, može se dogoditi svakome.

- Posao kasni tri i po godine, izgubio sam sve predugovore sa inostranim dobavljačima, ali za "Pode" i Šibenik više nikad ne želim da čujem. Idem tamo gdje me neće uništavati - zaključuje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.