NavMenu

Rusija postala vodeći svjetski kupac zlata

Izvor: Tanjug Srijeda, 30.03.2016. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Centralna banka Rusije kupila je u februaru 356.000 unci zlata, čime je postala najveći kupac tog plemenitog metala među centralnim bankama svijeta, piše ruski list Vedomosti pozivajući se na podatke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ruske devizne rezerve su prošle nedjelje uvećane za dodatnih 5,8 mlrd USD, na 386,9 mlrd USD, prenosi "Russia Today". Međunarodne rezerve Rusije se, kako navodi RT, sastoje od stranih valuta, specijalnih prava vučenja i rezervne pozicije kod MMF-a, i monetarnog zlata.

Viceguverner ruske centralne banke Dmitrij Tulin je u junu 2015. godine izjavio da centralna banka planira da poveća međunarodne rezerve na 500 mlrd USD u periodu od tri do pet godina.

U novembru 2014. godine, centralna banka je prešla na plivajući devizni kurs i počela je da povećava rezerve koje su početkom 2015. godine dostigle 510,5 mlrd USD, navodi RT.

MMF još uvijek nije uključio Kinu u statističke podatke za februar, ali je kineska centralna banka izvijestila da je prošlog mjeseca kupila 320.000 unci zlata.


Najveći prodavac zlata bila je Turska, koja je prodala oko 1,2 miliona unci, što je 7% ukupnih zlatnih rezervi.

Kanada, koja je među vodećih deset svjetskih proizvođača zlata, prodala je sve svoje rezerve, zadržavajući simboličnih 100 unci zlata. Portparol kanadskog ministarstva finansija Dejvid Barnabe izjavio je u februaru da je kanadska vlada donijela odluku da diverzifikuje svoj portfolio i da proda zlato.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.