NavMenu

Razvoj infrastrukture prioritet - BiH predsjedava Centralnoevropskom inicijativom

Izvor: Novo Vrijeme Utorak, 29.03.2016. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Politička i ekonomska saradnja te razvoj infrastrukture u oblasti transporta i energije, kao i kulturni događaji biće u fokusu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Centralnoevropskom inicijativom (CEI), rekao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Najavljujući predsjedavanje Bosne i Hercegovine Centralnoevropskom inicijativom (CEI), Crnadak je na pres-konferenicji u Banjaluci predstavio ključne događaje predsjedavanja, kao i prioritete u 2016. godini u okviru ove regionalne inicijative.

Izdvojio je investicionu konferenciju 18. maja u Trstu, koju zajednički organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i CEI, a prva je te vrste koju EBRD organizira van Londona, a u centru pažnje će biti podrška projektima iz zemalja CEI-a i njihovim malim i srednjim preduzećima.

Uz očekivanje da će biti podržani i određeni projekti za BiH, Crnadak je istakao da su u tom kontekstu upućeni dopisi i entitetskim vladama i ministarstvima na nivou BiH da bi zajedničkom sinergijom napravio dobar rezultat.

Crnadak je najavio za juni u Banjaluci sastanak na ministarskom nivou u okviru CEI-a, u Beču razgovore direktora privrednih komora zemalja CEI-a, a između ostalog, planiran je i biznis forum krajem godine u Sarajevu.


- Bosna i Hercegovina od svog predsjedavanja Centralnoevropskom inicijativom (CEI) očekuje da dodatno osnaži svoje evropske ambicije te da to vrijeme iskoristi da svoju aplikaciju za članstvo u EU učinimo još snažnijom da bismo došli do slijedećeg cilja, kandidature za članstvo, 2017 - zaključio je šef bosanskohercegovačke diplomatije.

Za sutra u Tirani je najavio prisustvo sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, što će biti priprema za Parisku konferenciju, 4.jula.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.