NavMenu

Lokalni izbori 2016 - Pilot projekat glasanja e-olovkom koštao bi 633.000 KM

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 29.03.2016. 08:15
Komentari
Podeli
(Foto: Alexandru Nika/shutterstock.com)
Pilot projekat glasanja elektronskom olovkom na lokalnim izborima 2016. godine koštao bi više 633.000 KM bez PDV-a, a da bi bio reprezentativan, neophodno ga je održati na 50 izbornih mjesta na kojima bi glasalo najmanje 34.219 birača.

Ovo se, između ostalog, navodi u Informaciji o mogućnostima testiranja naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima 2016. godine, koji je CIK izradio za potrebe Parlametna BiH. U ovoj informaciji CIK je prezentovao nekoliko mogućnosti koje se odnose na elektronsko glasanje, ali zbog cijena, informatičke pismenosti, nedostatka kadra itd. u ovom trenutku glasanje e-olovkom čini se kao najizglednija opcija.

- Uvođenje interneta u izborni proces u BiH u vezi je sa opštom elektronskom pismenošću birača. Stoga se za ovu opciju još nisu stekli svi neophodni uslovi i ovaj vid glasanja bi se mogao smatrati jednom od dugoročnih opcija u BiH - navodi se u informaciji.


Kao jednu od mogućnosti kako bi se unaprijedio izborni proces CIK navodi uvođenje skenera za brojanje glasova na biračkim mjestima, međutim sudeći po cijenama, BiH je još daleko od ovog načina glasanja. Recimo za skenere A2 formata i pripadajuće programe bilo bi neophodno obezbijediti preko 70 mil KM, a kao jedna od prednosti uvođenja ovog modela, odnosno načina brojanja glasova je ta što birači praktično glasaju kao i do sada i u tom smislu se ne bi ništa promijenilo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.