NavMenu

"McDonald's" težak kao čitava Rusija - Evo koliko vrijede poznate kompanije u poređenju sa državnim berzama

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 28.03.2016. 10:47
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
"Netflix" vrijedi 40 mlrd USD, dionice "Mc'Donaldsa" vrijede 109 mlrd USD, a "Google" i "Amazon" zajedno dostižu cijenu oko 747 mlrd USD. Svako zna da velike kompanije vrijede ogromne svote novca, ali koliko je to u poređenju sa, recimo, vrijednosti berzi čitavih država?

Bank of America Merrill Lynch izračunao je baš to i uporedio vrijednost nekih najvećih svjetskih kompanija sa vrijednostima berza dionica u nekim zemljama svijeta.

Tako, na primjer, "Adobe" vrijedi 42 mlrd USD, otprilike kolika je i vrijednost poljskog tržišta vrijednosnim papirima. "PayPal" pak vrijedi otprilike koliko i sve dionice izlistane na turskoj berzi.

"Intel" vrijedi kao cijela meksička berza, odnosno 140 mlrd USD, dok je "Mc'Donalds" snažan kao rusko tržište dionica (109 mlrd). "Mastercard" je za 2 mlrd USD moćniji od berze u Indoneziji, a "Google" i "Amazon" samo su 6 mlrd USD manje vrijedni od kompletnog tržišta dionica u ogromnoj Kini.


Većina ovih kompanija izlistana je na njujorkškoj berzi (New York Stock Exchange-NYSE) , što znači da NYSE vrijedi višestruko više nego mnoge svjetske berze zajedno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.