Izvor: Dnevni avaz | Petak, 23.11.2007.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Avaz Twist Tower": U toku montaža najzahtjevnije staklene fasade u EvropiNa najvišem tornju na Balkanu "Avaz Twist Toweru" prije nekoliko dana počela je najdelikatnija faza gradnje, ustakljivanje pozicije F10. Riječ je o dijelu fasade koji se u visini od skoro stotinu metara "uvija", što još niko u Evropi sa staklom nije izveo. Da bi ovi radovi otpočeli, najprije je čuvena njemačka kompanija "Schuko" morala uraditi statističke proračune i specijalne elemente kako bi bili izrađeni vertikalni i horizontalni nosači fasade, koji se svana uopće neće vidjeti.

Nakon toga, na specijalno urađenim modelima tri mjeseca su trajala ispitivanja u posebnim laboratorijama u Beču da bi se utvrdilo kako će se fasada ponašati pri udarima vjetra brzinom i do 200 kilometara na sat, kao i na udare kiše i snijega.

Kada su ti ispiti s uspjehom završeni, počela je serijska radionička montaža elemenata pristiglih iz Njemačke i stakla iz Belgije. Sve se odvija u halama kompanije "Metalogradnja Mustafić", dok se staklo dodatno kali u sarajevskoj tvornici "Rama Glas".

Prema najavama iz "Metalogradnje Mustafić", radovi na fasadi trebaju biti okončani početkom februara 2008. godine. U međuvremenu će biti postavljen i specijalni antenski nosač visine 30 metara, čime će oficijelna visina "Avaz Twist Towera" nadmašiti 170 metara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.