NavMenu

Prerađivači podižu izvoz iz RS i na početku 2016.

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 27.03.2016. 13:04
Komentari
Podeli

(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Prerađivačka industrija RS vuče kompletan industrijski sektor na početku ove godine, a zahvaljujući učinku prerađivača povećan je i izvoz u ovoj oblasti.

Industrija RS izvezla je u januaru i februaru robu vrijednu 365,37 mil KM ili 21,82 mil KM više u odnosu na isti period 2015. godine. Uvoz se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, istovremeno zaustavio na 499,93 miliona, što je za 29,92 mil KM manje u odnosu na isti lanjski period.

Ukoliko se posmatra učinak po industrijskim sektorima najbolje rezultate je ostvarila prerađivačka industrija čiji je izvoz na godišnjem nivou porastao za 37,65 miliona na 351,2 mili KM. Ostala dva sektora industrije nisu ostvarila ni približno dobre rezultate jer su godinu počeli sa padom izvoza. Sektor vađenja rude i kamena izvezao je robu vrijednu 6,63 mil KM što je za 2,72 miliona manje u odnosu na prošlogodišnji učinak. Izvoz u oblasti proizvodnje proizvodnje električne energije, gasa, pare i klimatizacije vrijedio je 7,55 miliona i pao je za čak 13,11 mil KM.

Za razliku od izvoza u sva tri industrijska sektora došlo je do pada uvoza. Prerađivačka industrija smanjila je uvoz za 7 miliona na 458,43 mil KM, dok je uvoz u sektoru vađenja rude pao na 22,03 miliona na 38,82 mil KM. Uvoz preduzeća u sektoru proizvodnje električne energije, gasa, pare i klimatizacije iznosio je 2,68 miliona ili 890.000 KM manje na godišnjem nivou.

Direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić kaže da su to ohrabrujući podaci jer domaćim firmama izvoz predstavlja spas.

- Ovo je i dokaz da imamo proizvode za treća tržišta koja su nam jedina alternativa jer kupovna moć u BiH i na području regiona opada - kaže Mikić.

On je istakao da samo izvozno orijentisane firme mogu opstati u konkurenciji sa velikim svjetskim kompanijama koje osvajaju naše tržište.

- Najbolji primjer je industrija sokova jer je domaće tržište preplavljeno proizvodima inostranih proizvođača koji čak nisu ni prisutni na sopstvenom tržištu, a kod nas imaju primat - kaže Mikić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se prerađivači sve više okreću inotržištu jer domaće ne može apsorbovati proizvode, dok je na pad izvoza drugih sektora uticalo smanjenje svjetske tražnje.

- Rudnici u Prijedoru nisu radili u januaru jer je slaba potražnja za rudama i sirovinama vezanim za gvožđe, čelik i obojene metale na svjetskom tržištu oborila njihovu cijenu i u tome se može prepoznati pad izvoza od početka godine. "Elektroprivreda RS" pokazuje znake slabosti i to utiče na sektor proizvodnje električne energije - kaže Pavlović i dodaje da razvoj alternativnih izvora energije postepeno gasi naše komparativne prednosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.