Izvor: eKapija | Petak, 25.03.2016.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kome je blogovanje posao ili hobi i ko ima kakve motive - "BeeBlog" mreža objavila prvo istraživanje blogosfere u regionu

(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
"BeeBlog" mreža je sprovela prvo regionalno istraživanje blogosfere i dobila odgovore koji nam omogućavaju da mnogo bolje razumijemo blog kao potentan medij i blogere kao značajne činioce u razumijevanju društvenih i političkih fenomena.

"BeeBlog" mreža je najveća regionalna blogerska mreža, koja okuplja više od 400.000 blogera u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Istraživanje je sprovedeno od 4. do 30. marta 2015. godine, a učestvovao je 701 bloger/ka

A šta možemo saznati o njima iz ovog istraživanja?

Ima više blogerki nego blogera, najviše je visokoobrazovanih blogera, češće žive u većim gradovima i češće pišu pod svojim imenom bez skrivanja identiteta. Veliki broj piše iz hobija, dok blogerke češće tokom jedne sedmice provjeravaju analitiku bloga od muških kolega.

Blogeri iz Hrvatske, češće od kolega u regionu, komentarišu i dijele blogove drugih blogera. Oni iz Makedonije osjećaju najmanju slobodu da pišu sve što žele i ubjedljivo najviše osjećaju da je sloboda govora na internetu ugrožena. Procjena je da čak 13% blogera može da živi od bloga.

Slovenci imaju najduži blogerski staž, a u Crnoj Gori je najviše početnika.

Blog kao profesija ili hobi


Samo 5% blogera piše blog isključivo zato što im je to posao. Njih 60% piše iz hobija, 31% i zbog posla i kao hobi. Više od polovine ispitanih, 52%, reklo je da su krnenuli u blogovanje zbog želje da prenesu svoje znanje, iskustvo i razmišljanja, njih 39% zbog ljubavi prema pisanju, a 35% iz razonode. Oni koji su počeli blogovati da bi postali vidljiviji online čine 22%.

Istraživanje je pokazalo da postoji razlika u motivima blogovanja među polovima. Tako su dame rekle da je njihov motiv ljubav prema pisanju, a kod jačeg pola to je želja da prenesu znanje, zarada i vidljivost.

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Muškarce, duplo više nego žene, demotiviše odsustvo reakcije na ono što pišu, pokazalo je ovo istraživanje.

Više od polovine blogera uz računar provodi više od 6 sati dnevno. Blog je blogeru zadovoljstvo. Njih 85% kaže da im je blog donio lično zadovoljstvo. Nove prijatelje i poznanike je putem blogovanja dobilo njih 60%, dok je za 50% blogera povećanja vidljivost na internetu od kada bloguju.

Postoje razlike među blogerima regiona - šta kojima znači blog. Tako Hrvatima znači priliku za posao, u Srbiji pozivnicu za događaj, a u BiH više nego drugima uzrok problema na poslu.

Sadržaj i uticaj

Analiza je pokazala da 78% blogera smatra da je sadržaj i vještina pisanja ono što određuje mjeru uticaja blogera. Na drugom mjestu je značaj tema koje bloger pokreće , a na trećem interakcija (komentari na postove). Analitika najmanje zanima blogere iz BiH, a najviše hrvatske blogere.

Blogeri kažu da im znače jedinstvene posjete, čitaoci koji se vraćaju, kao i pregled stranica.

Većina blogera (50%) ima neutralan stav prema trendu profesionalne saradnje blogera i brendova. Međutim, profesionalna saradnja mijenja stav – blogeri koji su sarađivali otvoreniji su prema toj praksi. Istraživanje je pokazalo da blogeri koji su češće profesionalno sarađivali sa brendovima, češće i primaju pozive za novu saradnju.

Zarada

Četvrtina srpskih blogera zarađuje od 20 do 50 evra po postu, skoro trećina blogera iz BiH do 20 evra, a skoro polovina hrvatskih blogera od 50 do 100 evra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.