Izvor: Capital | Petak, 25.03.2016.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH prinudno naplatila 70 mil KM

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prošloj godini je pokrenula postupke prinudne naplate dugovanja za porez na dodatnu vrijednost (PDV) "teška" 151,4 mil KM, od čega je naplaćeno manje od polovine tog iznosa, odnosno 70 mil KM.

U UIO su istakli da se u postupku prinudne naplate pokušavaju iskoristiti najefikasniji načini, a to je zapljena gotovine ili novca sa računa.

- Međutim, s obzirom da dobar dio dužnika taj novac nema, prelazi se i na zaplijenu druge imovine kao što su dužnikova nenaplaćena potraživanja, hartije od vrijednosti i i prava koja su pretvoriva po viđenju ili za šest mjeseci, plate, naknade, nadnice i penzije, materijalna pokretna imovina i imovina u živoj stoci, kamate, prihodi i zakupnine bilo koje vrste, intelektualna i industrijska svojina, nakit, umjetničke slike i antikviteti, nepokretna imovina - rekao za poslovni portal Capital.ba načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Zahvaljujući izmjenama i dopunama Zakona o postupku prinudne naplate, UIO od 2012. godine može na zaplijenjenu nepokretnu imovinu registrovati zakonsku hipoteku, ali je i tada dug, kako ističu u UIO, veoma teško naplatiti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.