Izvor: eKapija | Srijeda, 21.11.2007.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosna i Hercegovina na začelju Evrope - Održan okrugli stol na temu predstavljanja evropske i regionalne elektronske infrastrukture i e-nauke

(Foto: b)

Perspektive evropske i regionalne elektronske infrastrukture i e-nauke predstavljene su danas ( 21.11.2007.) u Sarajevu u okviru radnog stola koji je organizovala Grčka mreža za istraživanje i tehnologiju (GRNET). Okrugli stol je održan u okviru projekta SEE-GRID-2, koji sponzorira Evropska komisija u saradnji sa univerzitetima u Sarajevu i Banjaluci i odjeljenjem za istraživačku infrastrukturu Evropske komisije.

Pored predstavljanja evropske i regionalne vizije infrastrukture i e-nauke na okruglom stolu se diskutovalo i o načinima na koji bi ove oblasti trebale da napreduju u Bosni i Hercegovini. Neophodno je da se uspostave centri za procesuiranje velike količine podataka, te da akademska zajednica u BiH ima pristup evropskim bazama podataka. SEE-GRID-2 projekat je pomogao uspostavljanju Grid infrastrukture (umrežani centri za obradu i memorisanje podataka) u BIH koja je povezana sa širom regionalnom Grid infrastrukturom jugoistočne Evrope kao i cijele Evropske Zajednice.

„Bosna i Hercegovina je na začelju Evrope po razvoju infrastrukture“, rekao je Novica Nosović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. „Ako želimo da uložimo u naše obrazovanje i naše ljude, onda je ovo način da ih zadržimo. Ova infrastruktura će pomoći fizičarima, hemičarima, biolozima i drugim naučnim radnicima da provjere svoje projekte i da budu dio svjetskih projekata.“

Tokom okruglog stola predstavljena su najveća panevropska i regionalna dostignuća, kao i viđenja iz ugla industrije, iza čega će uslijediti diskusija o trenutnom stanju u BiH i dugoročnim planovima za održivu elektronsku infrastrukturu u zemlji.

„Novi polet akademske mreže će omogućiti nove prodore u nauci što će dovesti do poboljšanja kvaliteta života. Očekuje se takođe i edukacija novog kadra neophodnog viskotehnološkoj industriji“, rekao je profesor Alaksandar Belić iz Instituta za fiziku u Beogradu.

PRIME | COMMUNICATIONS / eKapija

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.