Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 23.03.2016.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konvezija kredita u švajcarcima počinje 18. aprila - Hypo banka pozvala klijente da dostave dokumentaciju

(Foto: Massimo Cavallo/shutterstock.com)
Hypo Alpe Adria banka Banjaluka pozvala je korisnike kredita indeksiranih u švajcarskim francima da joj do 17. aprila dostave dokumentaciju kako bi mogla da počne sa njihovom konverzijom u domaću valutu koja će trajati od 18. aprila do 1. jula.

Građani koji su se zadužili u "švajcarcima" suočili su se sa velikim rastom rata nakon što je švajcarska valuta drastično ojačala u odnosu na evro. Najviši zvaničnici RS i čelnici Hypo banke početkom mjeseca su usaglasili model za rješavanje njihovih problema. On podrazumijeva otpis iznosa kreditnih obaveza za 30%, konverziju u domaću valutu po trenutnom kursu i uz fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99%, te produžavanje otplate kredita i do 100% za klijente do najviše 75 godina starosti, a Hypo banka se obavezala da će snositi sve troškove u tom procesu.

U Hypo banci ističu da bi svi korisnici kredita u švajcarskim francima trebalo da dođu do bilo koje njihove poslovnice do 17. aprila i ponesu dokumentaciju kako bi im službenici dali detaljne informacije o novom rješenju, olakšicama i načinu njihovog korišćenja.

- Potrebno je da ponesu izvod iz banke i ovjerene tri posljednje platne liste ili ček od penzije, dok nezaposleni klijenti treba da nam dostave uvjerenje iz Zavoda za zapošljavanje - kažu u Hypo banci.

Predloženo rješenje, navode u banci, ima i komponentu socijalne odgovornosti u vidu smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50% za 25% klijenata čija domaćinstva imaju najniža mjesečna primanja.

- Pravo oprosta duga imaće i klijenti banke čiji su krediti dospjeli, otkazani ili su u sudskom postupku po osnovu prinudne naplate potraživanja koju je pokrenula banka. Postoji i mogućnost otpisa dijela potraživanja uz zatvaranje i likvidaciju kredita - naveli su u Hypo banci.

Banka neće uticati na odluku klijenata da prihvate ponuđeno rješenje i neku od predviđenih olakšica, a korisnici kredita koji odbiju ponuđeno rješenje moraće da nastave vraćanje kredita uz nepromijenjene uslove.

Ponuđeno rješenje bi trebalo da finansijski rastereti dužnike uz garanciju da neće doći do ugrožavanja domaćeg bankarskog sistema i ekonomije.

Predsjednik Udruženja "Švajcarski franak" Brane Milošević kaže, međutim, da neće prihvatiti ponuđeno rješenje jer im ono ne nudi nikakve olakšice.

- Postojeći kredit je samo prepakovan jer su korisnici od početka otplate vraćali samo kamatu, dok je glavnica ostajala ista. Sada nam nude rješenje da nam na tu glavnicu zaračunaju kamatu od 6% i to po sadašnjem kursu. Riječ je o novoj prevari korisnika kredita jer navedeno rješenje ide na ruku samo banci - kazao je Milošević.

Glavne olakšice za dužnike

- Otpis iznosa kreditnih obaveza za 30%
- Konverzija u domaću valutu čime će biti izbjegnut rizik promjene kursa
- Fiksna kamatna stopa novog kredita od 5,99%
- Produžavanje otplate kredita i do 100% za klijente do najviše 75 godina starosti
- Dodatno smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 50% za 25% klijenata čija domaćinstva imaju najniža primanja

Dokumentacija sa kojom treba doći u banku

- Izvod iz banke
- Ovjerene tri posljednje platne liste
- Ček od penzije
- Uvjerenje Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti

Rokovi

17. april - rok za podnošenje zahtjeva za konverziju
18. april - početak konverzije kredita koja će trajati do 1. jula


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.