NavMenu

Općina Centar Sarajevo dobila certifikat za ekološki ISO standard

Izvor: Fena Utorak, 20.11.2007. 15:30
Komentari
Podeli

Nakon što je 2003. uvela međunarodni sistem kvaliteta ISO 9001:2000, Općina Centar je danas (20.11.2007.) dobila i certifikat za uspostavljeni sistem okolinskog upravljanja - EMS (Environmental Management System) po normi ISO 14001:2004.

Time je ova općina prvi organ državne uprave u BiH i zemljama okruženja koja je zasluženo postala vlasnik drugog certifikata iz porodice međunarodnog ISO standarda, saopćeno je iz Općine Centar.

Takvu odluku donio je stručni tim ovlaštene certifikacijske kuće SIQ (Slovenski institut za kvalitet i mjeriteljstvo) iz Ljubljane nakon uspješne provjere koju je izvršio u općinskim službama.

Upućujući čestitke svim uposlenicima, predvođenim načelnikom Dževadom Bećirevićem i vođom Tima za kvalitet Željkom Varunekom, Tatjana Žegar iz ekspertnog tima SIQ naglasila je da je Općina Centar i dalje vodeći primjer dobre prakse.

Time potvrđuje da održava i stalno unapređuje sistem kvaliteta usmjeren prema korisnicima usluga i građanima te da je otišla i korak dalje uspješnom uspostavom visokog ekološkog standarda za koji se pripremaju i neke općine u Sloveniji.

Na uvođenju međunarodnog ekološkog standarda Općina Centar radi od 2006. godine, kada je dobila novčanu nagradu za najbolju praksu lokalne uprave u BiH i odlučila da je uloži u projekt uspostavljanja ISO 14001 i njegovu integraciju s ISO 9001.

Usvojen je i Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) te pokrenuto nekoliko značajnih projekata za očuvanje okoliša.

Uvođenjem ISO 14001 Općina Centar se obavezala da će postupati u skladu sa zakonima, pridržavati se najviših međunarodnih ekoloških standarda, preventivno djelovati i kroz sveukupne aktivnosti dugoročno, efektivno i odgovorno se odnositi prema očuvanju i stalnom poboljšanju životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.