NavMenu

Dopuštena koncentracija "Duna-Drava Cementa" i "Cemex"-a na tržištu BiH

Izvor: Indikator Srijeda, 23.03.2016. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je dopuštenom koncentraciju na tržištu prodaje cementa na području Bosne i Hercegovine, koja će nastati sticanjem kontrole privrednog subjekta "Duna-Drava Cement" Mađarska (DDC) nad kompanijom "Cemex Hrvatska" d.d. kupovinom 100% udjela.

Takođe, ocijenjena je dopuštenom koncentracija na tržištu proizvodnje i prodaje betona na području Kantona Sarajevo te Banjaluke, koja će nastati ovom koncentracijom.

"Duna-Drava Cement" i "Cemex" Operations Limited potpisali su u ugovor o kupoprodaji 100% dionica 11. augusta 2015. godine.

Privredni subjekt "Duna-Drava Cement" Kft jedan je od vodećih proizvođača građevinskog materijala u Mađarskoj, a u vlasništvu je "HeidelbergCement" Groupa i "Schwenk Zement Groupa" koji imaju po 50% vlasničkog udjela i zajednički ga kontrolišu.

"Duna-Drava Cement" na području BiH ima dva povezana društva i to "Tvornicu cementa Kakanj" i TBG BH za proizvodnju i distribuciju betona Kakanj.

"Tvornica cementa Kakanj" kupcima na području BiH cement distribuira iz pogona u Kaknju kao i preko dva terminala za otpremu cementa u Sarajevu i Banja Luci, a TBG BH Kakanj ima četiri betonare - u Sarajevu, Lukavcu i Banjaluci, te jednu mobilnu.

"Cemex" Hrvatska je dio grupacije čije je sjedište u Meksiku, a koja je prisutna u više od 50 zamalja svijeta. Nakon provedbe koncentracije "Cemex" Hrvatska će prestati da bude dio matične grupacije.


"Cemex" Hrvatska posjeduje tri cementare, pri čemu se sve tri nalaze u Hrvatskoj (u Kaštelima, Solinu i Klisu).

"Cemex" Hrvatska na području BiH ima povezano društvo "Cemex BH" za proizvodnju i prodaju građevinskog materijala Mostar putem kojeg vrši prodaju cementa i betona.

U Bosni i Hercegovini nema pogone za proizvodnju cementa te stoga prodaje cement proizveden u Hrvatskoj. Distributivna mreža privrednog subjekta "Cemex" Hrvatska se sastoji od šest terminala za cement na lokacijama Prijedor, Blatna, Banjaluka, Tomislavgrad, Kupres i Ljubuški.

"Cemex" Hrvatska BiH upravlja sa dvije betonare i to jednom u okolini Sarajeva (kod Kiseljaka) i drugom u okolini Banjaluke. Prodaja betona se vrši direktno iz pogona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.