NavMenu

Kroz aerodrome u BiH u 2015. prošlo više od milion putnika - Uprave očekuju i veći promet uz nova ulaganja

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 20.03.2016. 12:37
Komentari
Podeli

(Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Više od milion putnika je tokom 2015. godine prevezeno sa četiri aerodroma u Bosni i Hercegovini. Najprometniji je "Međunarodni aerodrom Sarajevo", a najmanje saobraćaja ima na banjalučkom aerdoromu. Tuzla je dovođenjem kompanije "WizzAir" poboljšala zračni promet, a mostarski aerodrom posluje u skladu sa kapacitetima, ali na zadovoljavajućem nivou.

Zadovoljne su uprave aerodroma u prometima, iako svaki aerodrom treba bolju infrastrukturu i dodatna ulaganja. Tokom prošle godine su u našu zemlju uvedene nove aviokompanije, tako se sarajevski aerodrom povezao sa dalekim Dubaijem posredstvom kompanije "Fly Dubai", a ove godine će građani BiH moći putovati i aviokompanijama "Qatar Airways" i "Air Arabia".

U toku 2015. godine kroz "Međunarodni aerodrom Sarajevo", prošlo je 772.851 putnika, što je za 9% više u odnosu na prethodnu godinu. U prva dva mjeseca tekuće godine prevezeno je 83.775 putnika. Sa sarajevskog aerodroma ističu da je sve veći broj aviokompanija koje se odlučuju za uspostavljanje letova iz Sarajeva što je veoma važno za turizam u Bosni i Hercegovini.

- Kada je konkretno riječ o kompaniji "Air Arabia" koja uvodi letove iz Sarajeva prema Šarži, činjenica da će se letovi odvijati tri puta sedmično govori da je veliki broj turista i iz ovog dijela svijeta zainteresovan za posjetu Bosni i Hercegovini. Što se tiče uspostavljanja letova aviokompanije "Qatar Airways" za Dohu, počeli smo intenzivne pregovore i vjerujemo da će ova linija biti uspostavljena u septembru tekuće godine kako je i najavljeno - kazala je Belma Ćureković iz press službe "Međunarodnog aerodroma Sarajevo".

Podsjećamo da low-cost aviokompanija "Air Arabia" iz Šarže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otvara redovnu liniju kojom će povezati ovaj grad sa Sarajevom, a letovi "Qatar Airwaysa" za Dohu kreću 7. septembra ove godine.

"Zračna luka Mostar" je prošlu godinu završila sa cca 75.000 putnika, a prema najavama očekuju sličnu sezonu.

- Može se reći da to i jest naš maksimum. Kako bi proširili kapacitete potrebna su ulaganja za koja se trenutno pripremamo - kazao nam je menadžer za operacije i sigurnost aerodroma u Mostaru Marko Đuzel.

(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Iz Mostara lete avioni kompanije "Mistral" Air koja je talijanska kompanija (u vlasništvu Talijanske pošte), kompanije "Alba Star" (kompanija koja je registrirana u Španijij i obje lete za Italiju). Od drugih kompanija tu je "Croatia Airlines" koja povezuje Mostar sa Libanonom.

Posljednje tri godine, sa aerodroma u Mostaru lete avioni ka Bariju, Napulju i Rimu 3 godine i redovni čarteri će sa tim gradovima biti realizirani i ove godine.

- Od ostalih planova imamo cilj otvoriti nova tržišta prvenstveno Poljsku, a od redovnih linija plan je Zagreb i eventualno Istanbul. Prošle godine smo uspješno otvorili tržište Libanona sa 60 letova i nadamo se da ćemo tako uraditi sa Poljskom - kazao nam je Đuzel.

Kroz "Međunarodni aerodrom Tuzla" u 2015. godini prošlo je ukupno 252.029 putnika, a u prva dva mjeseca ove godine prošlo ukupno 39.174 putnika. Kada je u pitanju broj dolaznih putnika to je 18.310, a odlaznih 20.864, rekla je za Klix.ba šefica Službe saobraćaja "Međunarodnog aerodroma Tuzla" Edina Šišić.

Šišić je dodala da je "Wizz Air" trenutno jedina aviokompanija koja djeluje na aerodromu.

- Utjecaj ove kompanije zaista je ogroman. Do dolaska ove kompanije "Međunarodni aerodrom Tuzla" nije imao niti jednu liniju. Trenutno saobraćaju na osam destinacija. U pitanju je Dortmund, Malmo, Gothenburg, Eindhoven, Memmingen, Frankfurt Hahn, Basel i Stockholm. Još uvijek nemamo konkretnih informacijama kada je u pitanju formiranje novih aviolinija, s obzirom da se radi na pregovorima. Uskoro kreće ljetni red letenja. Njime će doći do povećanja broja letova na već pomenute destinacije - rekla je Edina Šišić.

Sa aerodroma u Banjoj Luci je prošle godine letjelo približno 22.800 putnika, a od početka tekuće godine aviokompanija "Air Serbia" je sa banjalučkog aerodroma prevezla približno 1.700 putnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.