NavMenu

EU spremila 19 mil EUR za lokalni razvoj i zapošljavanje u BiH - Projekat će sprovoditi UNPD, GIZ i ILO

Izvor: biznis.ba Petak, 18.03.2016. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Delegacija Evropske unije (EU) u BiH predstavila je juče u Sarajevu novi Program EU za lokalni razvoj i zapošljavanje vrijedan 19 mil EUR s ciljem poboljšanja životnog standarda, pružanja prilika za zapošljavanje i poboljšanje kvaliteta života građana u područjima sa velikim procentom izbjeglica, povratnika i interno raseljenih lica, te u područjima koja su u maju 2014. godine bila pogođena poplavama, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat je predstavljen u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, a pristunima su se se obratili šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić. Partnerske organizacije koje će provoditi tri projekta u okviru Programa, GIZ, ILO (Međunarodna organizacija rada) i UNDP, predstavile su svoje aktivnosti na realizaciji tih projekta, te će u naredne tri godine, kako je najavljeno, raditi na poboljšanju životnog standarda, stvaranju mogućnosti za zapošljavanje i poboljšanju socijalne inkluzije.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je kako se ovaj projekat oslanja na Program EU za oporavak od poplava, koji je, prema rezultatima objavljenim u februaru, pozitivno uticao na život više od 610.000 ljudi ugroženih poplavama u BiH.

- Mislim da smo naučili izuzetno važne lekcije tokom provedbe Programa za oporavak od poplava i to prvenstveno u smislu podrške koja se treba pružiti malim i srednjim preduzećima. Mala i srednja preduzeća su ta koja će ponovo pokrenuti aktivnosti na tržištu rada i osigurati zapošljavanje u lokalnim zajednicama - izjavio je Wigermark.

Kako je kazao, suština programa je omogućiti otvaranje više radnih mjesta, osigurati kvalitetnija radna mjesta u lokalnim zajednicama koje su bile teško pogođene poplavama od prije dvije godine, ali također i na područjima koja imaju interno raseljena lica, izbjeglice i druge ugrožene kategorije stanovništva.

Zahira Virani, zamjenica rezidentnog koordinatora UNDP-a u BiH, koji je jedan od partnera u okviru Programa, kazala kako će UNDP konkretnije raditi na komponenti koja se tiče lokalnog integrisanog razvoja, i da će se u okviru tih aktivnosti osloniti na, kako je kazala, uspješna iskustva i rezultate ostvarene Programom za oporavak od poplava.


- Planiramo aktivnosti na području 20 lokalnih samouprava, koje će se odabrati na osnovu konkurentnog javnog poziva. Također, predviđena je podrška za 30 malih i srednjih preduzeća, kako bi održali i otvorili nova radna mjesta. Trenutačna vrijednost komponente koju mi provodimo je 6,6 mil EUR. Međutim, očekujemo finansijski doprinos lokalnih samouprava, entitetskih i drugih razina, vlasti ovom postojećem iznosu kao što je to bio slučaj i praksa na ranijim inicijativama - rekla je Virani.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je u avgustu 2014, a završio je 29. februara ove godine. U okviru tog Programa u BiH su obnovljene kuće za više od 16.240 ljudi, obnovljeno je i opremljeno 156 škola, 12 obdaništa, šest zdravstvenih ustanova, četiri centra za socijalni rad, tri opštinske zgrade, 114 puteva i mostova i 31 objekat za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, čime su prvobitni ciljevi premašeni za 20%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.