Izvor: Fena | Ponedjeljak, 19.11.2007.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BIH dobila pravo upotrebe radijskog spektra prema svojim potrebamaMinistar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Božo Ljubić sudjelovao je u protekle sedmice u radu Svjetske radiokomunikacijske konferencije ITU koja je održana od 22. oktobra do 16. novembra u Ženevi, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Svjetska radiokumunikacijska konferencija WRC-07, uz sudjelovanje najviših državnih dužnosnika zemalja članica ITU i više od 3000 delegata, imala je za cilj razmatranje aktualne uporabe radio-frekvencija i odgovaranje globalnim zahtjevima za spektrom izraženih slijedom brzog tehnološkog razvoja i rasta sektora ICT.

Na konferenciji je naglašeno da danas, s obzirom na to da je pred nama osam godina do 2015., do kada trebaju biti ostvareni ciljevi zacrtani MDG (Millenium Development Goals), najadekvatnije oruđe u svim ekonomskim sektorima je ICT.

Poslije završne plenarne sesije upriličeno je potpisivanje finalnih akata VVRC-07. Potpisivanjem međunarodnog sporazuma i finalnih akata Svjetske radiokomunikacijske konferencije VVRC-2007. o radio komunikacijama ministar Božo Ljubić osigurao je sva interesna prava i ravnopravnost Bosne i Hercegovine u odnosu na 191 zemlju članicu ove svjetske organizacije (155 potpisnica finalnih akata) glede raspodjele i uporabe radio-frekvencijskog spektra.

Ovim je BiH dobila jamstveno pravo uporabe radijskog spektra sukladno vlastitim potrebama i interesima ne ugrožavajući frekvencijske resurse drugih zemalja.

Tijekom konferencije praktično je dosadašnji međunarodni (UN) simbol za našu državu T-9 zamijenjen novim znakom E-7 temeljom kojega je osigurano jednoobrazno označavanja rječnih i pomorskih plovila, zrakoplova i jedrilica te radijskih frekvencija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Posebno je vrijedno napomenuti da su time stvoreni preduvjeti uspostave jedinstvene radioamaterske unije Bosne i Hercegovine, što je bio temeljni međunarodni preduvjet prava sudjelovanja Bosne i Hercegovine, tj. državne udruge radioamatera na međunarodnim i svjetskim takmičenjima, državnoj novčanoj potpori ove humano-stručne udruge, donacijama itd., saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.