Izvor: SEE Investment Solutions | Petak, 16.11.2007.| 19:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze 12.11.- 16.11.2007.godine

(Foto: b)

Zabrinjavajući sedmični trend, okončan je posljednji dan trgovine, kada je većina dionica zaustavila pad, te se može može reći da u narednu sedmicu ulazimo s određenim optimiznom.

Na prošlosedmičnom trgovanju na Sarajevskoj berzi je ostvaren promet oko 16,4 miliona KM, od čega se na trgovinu dionicama Finvesta iz Drvara odnosi preko 5,5 miliona KM. Zabilježena je i blokovska transakcija dionicama Privredne banke d.d. Sarajevo u iznosu od 2.250.440,70 KM. Broj trgovanih dionica je iznosio 91.705, po cijeni od 24,54 KM.

Vrijednosti oba indeksa su zabilježile veliki pad. Vrijednost Indeksa investicionih fondova, BIFX, je zabilježila pad od 7,96%, a Indeksa slobodnog tržišta, SASX-10, pad od 9%.

Apsolutni gubitnik među fondovima, protekle sedmice je Crobih fond d.d. Mostar, sa padom od preko 17%. Cijena ovog fonda posljednji dan trgovanja iznosila je 19,49 KM. Najbliži konkurenti Crobih fondu bili su Mi Group sa padom kursa 13,24%, te Big investiciona grupa. Jedini sedmični rast zabilježio je Prof-Plus d.d. Sarajevo, sa simboličnom promjenom od 1,92%.

Od ukupno 3,3 miliona KM, koje se odnose na trgovinu dionicama emitenata iz SASX-10 indeksa, gotovo trećina otpada na Bosnalijek d.d. Sarajevo. Međutim, likvidnost ove dionice nije doprinijela porastu kursa, te je Bosnalijek zabilježio najveći pad ove sedmice. Cijena je u petak iznosila 45,29 KM, što predstavlja pad od 12,90% u odnosu na sedmicu ranije. Rastom se ne može pohvaliti niti jedna dionica.

Među poslovnim vijestima koje su obilježile proteklu sedmicu, izdvajamo:

Nakon što je 30. juna 2007., Agencija za privatizaciju FBiH privremeno obustavila promet certifikatima dok oba doma Parlamenta Federacije BiH ne usvoje prijedlog Vlade FBiH o produženju roka važenja certifikata, donesena je odluka o ponovnoj mogućnosti korištenja certifikata za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze, očekuje da će se do kraja marta iduće godine pojaviti prve obveznice u FBiH, koje bi se nakon toga mogle pojaviti i u brokerskim kućama, odnosno berzi. Radi se o obveznicama stare devizne štednje, koje će kao emitent, u ime Ministarstva finansija FBiH, izdavati Centralna banka BiH.

Na Skupštini dioničara Sarajevo-osiguranja, usvojena je Odluka o otvorenoj emisiji dionica putem javne ponude. Ova emisija dionica smatrat će se uspješnom u slučaju upisa 739.200 dionica, odnosno minimalne uplate od 18.480.000 KM. Tržišna vrijednost jedne dionice Sarajevo-osiguranja na kraju sedmice iznosila je 57,88 KM, te je kao i dionice ostalih emitenata zabilježila sedmični pad od skoro 11%.

Početkom sedmice objavljena je tender ponuda za kupovinu dionica emitenta "Sarajevostan" d.d. Sarajevo. Ponuđači su Triglav BH osiguranje i Bosna Reosiguranje d.d. Sarajevo. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 100,00 KM, odnosno 100% nominalne vrijednosti dionice, a rok važenja tender ponude je 30 dana. Posljednja trgovina dionicama Sarajevostana na berzi završena je prosječnom cijenom od 95 KM.

Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH, na svojoj drugoj sjednici održanoj u Sarajevu, na prijedlog v.d. generalnog direktora Amera Jerlagića, imenovao je vršioce dužnosti članova Uprave. Nošena nepovoljnim kretanjima na SASE i ova dionica je zabilježila pad oko 10%, te sa 145 KM prošlosedmične vrijednosti, završila na 130 KM posljednji dan trgovine.

Autor: Aida Karić, investicijski savjetnik

aida.karic@seeinvestments.ba

SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevse berze


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE